Rehabilitáció COVID-19 után

Azok a szerencsések, akik túlélték a súlyos COVID-19 fertőzést, rehabilitációra szorulnak, és hosszú út vezet a gyógyulásukhoz.

A súlyosan beteg COVID-19 fertőzöttek legtöbbje lélegeztetőgépre kerül, vagy oxigénpótlásra szorul. A gépi lélegeztetés miatt a betegeket erősen szedálni, altatni kell. Az intenzív osztályon fekvő COVID-19-es beteg hirtelen és kifejezett vérnyomásesése a sokk jele, és nem mindig reagál folyadékpótlásra. Ezeket a betegeket agresszíven kell kezelni. Az intenzív osztályon fekvő betegnél legtöbbször az akut respiratorikus distressz szindróma (ARDS) gyulladásos, atípusos formája alakul ki, amikor a tüdő teljesítménye, ill. merevsége nem egyezik a hipoxia súlyosságával. Ezeknél a betegeknél magas fokozatra kell állítani a lélegeztetést és az oxigén-adást. Gyakori a pneumothorax, a magas nyomású oxigénnel történő hosszú lélegeztetés során összeesnek a tüdők. Az intenzíven fekvő COVID betegek túlnyomó többségének a tüdeje annyira beteg, sokkal súlyosabb állapotú, mint amit a legtöbb tapasztalt, intenzív ápolásban jártas szakember valaha is tapasztalt.

Általában 2-4 hét után a betegek levehetők a lélegeztető gépről, vagy tracheostomián esnek át. Sok betegnél az intenzív kezelés során sokat veszít testsúlyából és a mesterséges lélegeztetés miatt a légzőizmok legyengülnek és nagyon erős izom-gyengeség alakul ki, oly mértékű, hogy többnyire lábra állni és járni sem tudnak így igen hosszú idő szükséges a gyógyulásig.

Út a felépüléshez

Még nem tudjuk, hogy a COVID-19-es betegeknél mennyire hosszú a gyógyuláshoz szükséges idő, és milyen károsodások maradnak vissza. A Hong-Kongból és Kínából származó kisebb tanulmányok, valamint a SARS-sal szerzett tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy a COVID-19 után a tüdő és az egyéb szervek hosszú ideig tartó károsodása maradhat vissza. Kevés információnk van az ARDS-en átesett betegekről. A Pulmonary Fibrosis Foundation szerint az ARDS-es COVID-19-es betegeknél maradandó akár egy évig is eltartó tüdőfibrosis alakulhat ki, és ezután is visszamaradhatnak sérült területek.

Fejlődik a COVID-19 által okozott tüdőkárosodások kutatása

Mivel a pandémia okozta súlyos COVID-19 betegségben fellépő ARDS a tüdő meglévő betegségei és a tüdőt érő új behatások miatt következik be. Dr. Sanjay Mukhopadhyay (Cleveland Clinic) - aki a tüdő-patológia specialistája -  az első komplett boncolásokat végezte COVID-19-ben elhunyt amerikai betegeken - azt találta, hogy a COVID-19 alatt kialakuló ARDS-ben a tüdőkárosodás mikroszkópos képét nem lehet megkülönböztetni az egyéb okból („vaping” (e-cigaretta használat), szepszis, közlekedési baleset miatti sokk) létrejött tüdőkárosodásoktól. A COVID-19-ben elhunytak legtöbb boncolási jegyzőkönyvében diffúz alveoláris károsodást (DAD) írnak le, ami számos más okból keletkező ARDS-es károsodásra jellemző. Diffúz alveoláris károsodásban az alveolusok falában egy rózsaszín, károsodott sejtekből és plazma-fehérjékből álló (az alveolusok falában lévő kapillárisokból kiszivárgó) hyalin membrán látható,, amely odatapad az alveolusok falához és megakadályozza az oxigén diffúziót. A hosszú ideig lélegeztető gépen lévő betegek némelyikénél visszatér a normális légzésfunkció, de más betegeknél a légzéskárosodás valamilyen mértékben fennmarad, a DAD organizáló stádiumba megy át. Az organizáló pneumonia egy olyan betegség-család, melyben fibroblastok hegszövetet képeznek, hyalin membránok és fibrin golyók (szilárd fehérjék) keletkeznek, melyek kitöltik az alveolusokat és nagyon megnehezítik a légcserét. Ez a bronchiolitis obliterans szervülő (organizáló) pneumonia (BOOP,bronchitis obliterans organizing pneumonia) szteroidra érzékeny állapot. Korai agresszív szteroid kezelés megelőzheti a későbbi károsodásokat, szteroidok nélkül viszont a károsodások megmaradnak. Az állapot egyik változata az akut fibrinozus organizáló pneumonia (AFOP), ami szintén érzékeny szteroidokra. Egy francia közleményben egyes COVID-19-ben elhunyt betegeknél AFOP-ot mutattak ki.

Az a gond, hogy nem tudjuk felbecsülni, kinél alakul ki BOOP és kinél nem, és ki lesz leginkább alkalmas a kezelésre. A szteroidok alkalmazása ugyanis sok esetben – pl. a COVID-19 fertőzés csúcsán jelentkező bakteriális fertőzéskor veszélyes lehet. A súlyos COVID-19 esetek valószínűleg szabályos ARDS-be mennek át, mely gyakran reverzibilis. Feltehetően ezen betegek többségénél DAD alakul ki, ami hasonlít az egyéb eredetű ARDS-ben szenvedőkben kialakuló kórképhez. Kínából származó információk is megerősítik ezt. Dr. Zhong Nanshan (a kínai COVID-19 különleges egység vezető pulmonológusa) kijelentette, hogy a COVID-19-es betegek többségénél a tüdők fokozatosan magukhoz térnek. Gyakran idéznek egy kis kínai vizsgálatot, melyben kimutatták, hogy a COVID-19 pneumoniában szenvedő betegeknél Wuhanban alig maradt tüdő-abnormalitás a kórházból való elbocsájtás után (94%, azaz 70-ből 66 eset).

Nehéz helyzetben vannak a kutatások

A jelenlegi betegkövetések azonban természetesen nem elég hosszúak ahhoz, hogy a COVID-19 által okozott tartós tüdőkárosodásokat meg lehessen jósolni. Az is problémát jelent, hogy részben a kevés íCOVID-19 fertőzött boncolása történt/történik, nem csak a munka időigényessége miatt, hanem mert a patológusoknak extra védelemre van szükségük a nagy fertőzés-veszély miatt. Ráadásul a COVID-19-ben meghaltak boncolási adatait nem lehet a túlélőkre egyszerűen extrapolálni. További probléma, hogy ha tudjuk, hogy a beteg tüdeje hogy nézett ki a végstádiumban, az nem világosít fel a korábbi helyzetről. Szükség lenne a korai és az átmeneti szakból is patológiai adatokra, amelyek segítségével ki tudnánk alakítani kezelési stratégiánkat. Ezeknél a betegeknél nagymennyiségű légúti sejt válik le, a légutakban keletkező nyákdugók elzárják a szellőzést, az alveolusok összeesnek. Sok COVID-19 betegnél ezért veszélyes bronchoscopiát végezni. A súlyos COVID-19-es betegekről kevés mellkas CT felvétel készült, mivel a kritikus állapotban lévő betegek ide-oda szállítása veszélyes, és nehéz mozgatásuk közben biztosítani mások fertőzés elleni védelmét.

Ha minden adat rendelkezésre állna (Rtg, CT, szövettan, légzésfunkció, stb.), akkor sem lenne könnyű a helyzet. A CT-n látható eltérés nem jelenti azt, hogy károsodott a légzésfunkció, vagy abnormális patológiai helyzettel állunk szemben – mondta el Dr. Ali Gholamrezanezhad (radiológus tanársegéd, Ketch School of Medicine at the University of Southern California), ezért munkatársaival vizsgálatot indított gyógyult COVID-19-es betegek körében: legkevesebb 1 évig követni fogják a betegeket. „Az akut gyulladásos fázisban látható tejüveg homály (GGO, ground glass opacities) COVID-19-ben rendszerint kétoldali. Ez az eltérés teljesen reverzibilis, képes minden heg nélkül eltűnni. Az egyéb súlyos pneumoniákat (MERS, SARS-CoV-1, H1N1 fertőzéseket) túlélő betegeken tapasztaltak alapján várható, hogy a COVID-19-et túlélő gyógyult betegek is visszatérhetnek a normál életbe, bár egyeseknél maradhat vissza némi légzőszervi károsodás. Ez függ az életkortól, az egyéb egészségügyi problémáktól, a dohányzástól, a kórházi tartózkodás hosszától, a fertőzés súlyosságától, a kezelés minőségétől. A tüdőnek jelentős gyógyulási képessége van. A nagyon súlyos, kritikus betegség  képes tönkretenni az alveolusokat bélelő pneumocytákat, de idővel ezek újratermelődnek és új bélést hoznak létre. A tüdőnek jelentős funkcionális tartalékokkal is rendelkezik: ha az egyik terület károsodik, a másik terület kompenzálja ezt. Egyeseknél azonban a maximális kapacitás is sérülhet, fibrosis alakulhat ki.”

A COVID-19-es betegek felépülése

Sokszor gondot okoz, hogy mit mondjunk az intenzív osztályos kezelést túlélő betegeknek, akik sokszor attól félnek, hogy a COVID-19 kiújulása, vagy egyéb fertőzés, probléma miatt visszakerülhetnek a kórházba. A COVID-19 miatti intenzív ápolást túlélő betegeknek számos egyéb súlyos betegségük is van, de ha nincs is, rehabilitációjuk akkor is feltétlenül szükséges.

Forrás:

Hackethal V. A long road to recovery: lung rehab needed after COVID-19. Medscape Medical News > Features. May 26, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.