Szív- érrendszeri betegek ellátása a járvány idején

A fokozott veszélynek kitett kardiovaszkuláris betegek COVID-19 járvány alatti ellátására próbálnak tanácsot adni az európai szakmai szervezetek.

A(z) European Society of Cardiology (ESC) megfogalmazta és folyamatosan frissíteni kívánja a kardiovaszkuláris betegségek COVID-19 pandémia alatti diagnosztikájára és kezelésére vonatkozó ajánlásait.

A kardiovaszkuláris kockázati faktorokkal rendelkezők és a már ismert kardiovaszkuláris betegek a COVID-19 járvány idején súlyosan veszélyeztetettek, hisz körükben nagyobb a megfertőződés valószínűsége, a SARS-CoV-2 fertőzés súlyosabb lefolyású és ennek következtében nagyobb a betegségből eredő mortalitás kockázata is. Épp ezért az ESC a COVID-19 szakértőket és a fertőzött betegek ellátásában nagy gyakorlatot szerzett orvosokat arra kérte, állítsanak össze a fertőzés során követendő, az összes kardiovaszkuláris ápolási kérdést érintő tanácsokat. A csaknem 200 oldalas dokumentum külön fejezetekben tárgyalja az alapvető információkat, melyek mellé ábrákat, táblázatokat és kezelési útmutatókat ad, érinti a SARS-CoV-2 fertőzés etiológiáját, patofiziológiáját, a diagnózis és a védekezés stratégiáját, az osztályozás rendszerét, valamint a COVID-19-ben szenvedő betegek kardiovaszkuláris megbetegedéseinek felmérését. A folyamatosan frissített és változó dokumentum a Társaság website-ján érhető el https://www.escardio.org/Education/COVID-19-and-Cardiology/ESC-COVID-19-Guidance .

A kezelésről szóló fejezetben tárgyalják az akut és krónikus koronária szindrómában, szívelégtelenségben, billentyű-hibákban, magas vérnyomásban, tüdőembóliában és arrhytmiákban szenvedő betegek kezelésének sorrendjét. Tárgyalják a COVID-19 gyógyszerek arrhytmiákat kiváltó hatásait, az orális antikoagulánsok alkalmazásának előnyeit és lehetséges mellékhatásait, és végül a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknek szóló részletes információkkal zárják a dokumentumot.

Kitérnek arra is, hogy jelenleg nincs a COVID-19 kezelésére bizonyítottan alkalmas gyógyszer, a jelenlegi -egyéb betegségekben használatos gyógyszerekkel folytatott terápiás próbálkozásoknak pedig kardiális mellékhatásaik is lehetnek, ezért ezek alkalmazását lehetőleg csak ellenőrzött klinikai vizsgálatok keretében javasolják.

A dokumentum hangsúlyozottan csak tájékoztató anyag, és nem helyettesíti a már létező ESC irányelveket. Tartalma nem mond ellent a helyi, vagy nemzeti egészségügyi hatóságok véleményének. A jelenlegi ismereteinket tükrözi, így idővel változhat és teljesebbé válhat. Arra kérik a frontvonalban dolgozó kollégákat, hogy részvételükkel, megjegyzéseikkel, javaslataikkal támogassák a dokumentum folyamatos frissítését.

Források: 

1. Brooks M. ESC guidance on CVD diagnosis, management amid COVID-19. Medscape Medical News. April 26, 2020. 04. 27.

2. ESC guidance for the diagnosis and management of CV disease during the COVID-19 pandemic. European Society of Cardiology. Last updated on 21 April 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.