Szokatlan tünetek COVID-19 fertőzött idősekben

Előfordul, hogy a koronavírus által okozott COVID-19 fertőzés idősekben szokatlan, atípusos tünetekkel jelentkezik, ami megnehezíti a megfelelő, és időben alkalmazott kezelést.

A COVID-19 fertőzés három tipikus tünete: a láz, makacs köhögés és nehézlégzés. Idős korban azonban nem ritka, hogy e három vezető tünet egyike sem jelentkezik a SARS-CoV-2 fertőzés esetén, holott ebben a népesség csoportban nagyobb a súlyos komplikációk és a halálozás kockázata is.

A megfertőződött idős emberek életműködései lelassulhatnak: többet alszanak, nem esznek, szokatlanul apátiásak vagy zavartak lehetnek, elveszthetik kapcsolatukat a környezetükkel. Szédülnek, elesnek. Néha nem beszélnek, vagy csak egyszerűen elájulnak. Ezen nincs mit csodálkozni, hisz közismert, hogy Dr. Camille Vaughan, az Emory Egyetem geriátriai és gerontológiai szekciójának vezetője elmondta, hogy „az idős embereknél sok betegség nem a tipikus módon jelentkezik és így van ez a COVID-19 esetében is.” Az ok abban keresendő, hogy az idős emberek teste másképp reagál a betegségekre és a fertőzésekre.

Előrehaladott életkorban az immunválasz már sokkal gyengébb, a testhőmérséklet szabályozása is megváltozik. Dr. Joseph Ouslander (Florida Atlantic University, Boca Raton). „A krónikus alapbetegségek elfedhetik a fertőzés jeleit, vagy kölcsönhatásba kerülhetnek azokkal. Egyes idős embereknél az életkorral kapcsolatos, vagy bizonyos előzetes neurológiai történésekkel (pl. stroke) összefüggő változások megváltoztathatják a köhögési reflexet, ha pedig kognitív zavaraik is vannak, akkor nem tudnak megfelelően beszámolni a tüneteikről.” A veszélyes tünetek felismerése pedig fontos: ha kezdeti állapotban nem ismerjük fel a COVID-19-et, az idősek állapota válságosra fordulhat még mielőtt kezelést kapnának. Ezen nem tipikus tünetek esetén az idősek ugyanolyan gyanútlanul terjeszthetik a fertőzést, mint a tünetmentes fiatalabbak. Álljon itt néhány eset intő példaként:

Quratulain Syed atlantai geriáter egy 80 éves betegéről számolt be, aki szívbeteg volt, diabetesben és mérsékelt kognitív zavarban szenvedett, egyszerre abbahagyta a sétálást, inkontinens és letargiás lett. Idős élettársa kétszer is hívta a mentőket, akik mindkét esetben jónak ítélték a beteg életfunkcióit. A hozzátartozó határozott kérésére Dr. Syed beutalta a kórházba a beteget, ahol kiderült róla, hogy COVID-19 pozitív. Megjegyzendő, hogy sem a mentők, sem az kórházi felvételt bonyolító egyéb egészségügyi dolgozók nem viseltek személyes védőfelszerelést.

Dr. Sam Torbati a los angelesi Cedars-Sinai Medical Center sürgősségi osztályának veztője egy olyan idős betegről számolt be, akit először balesetesnek véltek: "gyenge és dehidrált volt, és mikor sétálni indult, összeesett és nagyon megütötte magát”, de a teszt során kiderült, hogy COVID-19 beteg. Azt is elmondta, hogy számos olyan beteget lát, akik jelentősen dezorientáltak, nem tudnak beszélni, és elsőre stroke-osnak tűnnek, de a vírus teszt elvégzése arra mutat, hogy a koronavírus által okozott központi idegrendszeri tünetekről van szó.

Dr. Laura Perry (University of California, San Francisco) egyik 80-as éveiben járó nőbetege egy megfázás után zavarttá vált. A kórházban nem tudta megmondani, hogy ki ő, és hol van a vizsgálatok alatt. Dr. Perry a „hipoaktív delírium” diagnózist állította fel, melyben a megváltozott mentális állapot következtében a beteg inaktívvá és álmataggá válik. A kórházban elvégzett vírusteszt pozitívnak bizonyult, a beteg jelenleg is az intenzív terápiás osztályon van.

A chicagói Anthony Perrynek két olyan nyolcvan év körüli betege is volt, akiknél a COVID-19 fertőzés kizárólag hányás és hasmenés formájában jelentkezett. Egyikük kétnapos tüneti kezelés után hazatérhetett, a másik beteg viszont intenzív osztályos kezelésre szorul, és lélegeztető gépre kellett kapcsolni.

A megfigyeléses esetleírásokon túl rendszeres gyűjtés folyik a tipikus és atipikus tünetekről. Dr. Sylvain Nguyen svájci, olasz és francia kórházak adataiból készült tünetgyűjteményét hamarosan közli a Revue Médicale Suisse. Az atipikus tünetek között szerepel a delírium, az esések, a szokatlan fáradtság, a letargia, az alacsony vérnyomás, a nyelési fájdalmak, az ájulás, a hasmenés, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom, illetve a szaglás és az ízlelés elvesztése.

Fontos, hogy mind a család, mind a kezelőorvos figyeljen oda az idős betegek szokatlan tüneteire, mert ezek a fertőzést is jelezhetik, és különösen ennél a veszélyeztetett korosztálynál nagyon fontos a fertőzöttség mielőbbi felismerése a gyógyulás esélyének növelése érdekében.

 Forrás:

Graham J. Seniors with COVID-19 show unusual symptoms, doctors say. Kaiser Health News. April 27, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.