Nem javasolt a klorokin és a hidroxi-klorokin COVID-19-fertőzésben

Egy most megjelent vizsgálat szerint a kórházban kezelt COVID-fertőzöttek klorokin- és hidroxi-klorokin-terápiájához fokozott mortalitás és a szívritmuszavarok gyakoribb előfordulása társul.

Egy nagy obszervációs vizsgálat tapasztalatai szerint a malária kezelésére kifejlesztett klorokin és analógja, a hidroxi-klorokin (azithromycinnem vagy clarithromycinnel együtt vagy antibiotikumok nélkül alkalmazva) nem hatásos COVID-19-fertőzésben. A szerzők 81 ezer kontrollszemély adataival hasonlították össze csaknem 15 ezer olyan COVID-fertőzött adatait, akiket a felsorolt négy szer valamely kombinációjával kezelték.

Külön veszélye az önmagukban vagy makrolid antibiotikummal együtt adott antimaláriás szereknek, hogy szedésükkor növekszik a szívritmuszavarok rizikója.

A malária terápiájában használt klorokin/hidroxi-klorokint autoimmun betegségek, például lupus és arthritis kezelésében is alkalmazzák, jó biztonságossági profil mellett. Ezen túlmenően laboratóriumi tesztekben antivirális hatást is mutattak, ezért merült fel potenciális hasznosíthatóságuk COVID-19-fertőzésben.

A közlemény első szerzője dr. Mandeep R. Mehra professzor (Brigham and Women’s Hospital Center for Advanced Heart Disease in Boston, USA), aki így fogalmaz: „Ez az első olyan, nagyszámú beteget felölelő vizsgálat, amely statisztikailag meggyőzően bizonyította, hogy a klorokin és a hidroxi-klorokin nem alkalmas a COVID-19-fertőzés kezelésére. Sőt e szerek alkalmazásához a súlyos szívproblémák és a halálozás fokozott kockázata társult. Véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok elengedhetetlenek annak tisztázásához, hogy ezek a kedvezőtlen kimenetelek valóban e hatóanyagok szedésének következményei. Addig is azt javasoljuk, hogy a klorokin és a hidroxi-klorokin alkalmazása kizárólag a klinikai vizsgálatokra korlátozódjon.”

A fenti megállapításokat 2019. december 20. és 2020 április 14. között laboratóriumilag igazolt SARS-CoV-2-infekció miatt kórházba felvett betegek adatai alapján szűrték le, akiket 671 különböző kórházban kezeltek. A vizsgálatban csak olyan betegek vettek részt, akiket 2020. április 21-e előtt hazabocsátottak vagy meghaltak.

A kutatók négy beteg csoportot hasonlítottak össze: klorokin-monoterápia (n = 1868), hidroxi-klorokin-monoterápia (n = 3016), klorokin + makrolid antibiotikum (n = 3783) és hidroxi-klorokin + makrolid antibiotikum (n = 6221). A kontrollcsoportot 81.144 beteg alkotta.

A vizsgálat lezárásáig a kontrollcsoportban körülbelül minden 11 beteg közül egy halt meg a kórházban (9,3%, 7.530/81.144). Mind a négy kezelési séma a kórházi halálozás fokozott kockázatával társult. A monoterápiával kezelt betegek csoportjában a halálozás 16,4% (klorokin), illetve 18,0% (hidroxi-klorokin) volt. Makrolid antibiotikummal együtt adva ennél is magasabb mortalitási arányokat észleltek: 22,2% (klorokin), illetve 23,8% (hidroxi-klorokin).

Ezen túlmenően az arrythmiák gyakoribb előfordulását is észlelték: míg a kontrollcsoportban ezek aránya 0,3% volt, addig antimaláriás szer és makrolid antibiotikum kombinációja mellett 8%. A demográfiai paraméterek és a komorbiditások befolyásoló hatásának kiiktatása után a különbség továbbra is sokszoros – ötszörös – maradt.

A különbségek egy része feltehetően a kezelésben részesült betegek eltérő egészségi állapotában, társbetegségeiben, és egyéb jellemzőiben mutatkozó eltérésekre vezethetők vissza. De a kedvezőtlen kimenetelekben és a halálozási arányokban mutatkozó különbségek a befolyásoló tényezőkkel (életkor, etnikai hovatartozás, nem, testtömegindex, komorbiditások [szívbetegség, tüdőbetegség, cukorbetegség]) történő korrekciókat követően továbbra is statisztikailag szignifikánsak maradnak.

A szerzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a különbségek hátterében – legalábbis részben – egyéb, nem mért faktorok is állhatnak, ezért ennek tisztázására szerintük sürgősen véletlen besorolásos klinikai vizsgálatokat kell kezdeni.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.