hirdetés
hirdetés

Angelina Jolie újabb profilaktikus műtéte

A híres filmszínésznő két évvel a kétoldali mastectomiája után idén petefészkeit és méhkürtjeit is eltávolíttatta, ezzel 80 %-kal csökkentette petefészek és méhkürtrák megbetegedésének valószínűségét. 

hirdetés

A BRCA 1/2 gének mutációi drámaian növelik az emlő- és a petefészekrák kockázatát. Bár csak az asszonyok kevesebb, mint 2-4%-ban fordulnak elő, de jóval gyakoribbak azoknál, akiknél a családban ez a két daganat halmozódott, pl. az Ashkenazi zsidó felmenőkkel rendelkezőknél. 

Mint arról már az otszonline is beszámolt Az „Angelina Jolie effektus”, 2013. májusban az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő Angelina Jolie „Az én orvosi esélyem” címmel értesítette a New York Times-ban a világot, hogy kétoldali mastectomián esett át – mivel BRCA 1 génmutációt hordoz, és minden családilag terhelt nőt bátorítani akart az ilyen profilaktikus műtétre. Orvosai akkor úgy találták, hogy 87%-os esélye volt a művésznőnek egy emlőrák kialakulására és 50-59%-os esélye egy petefészekrák kialakulására.

Akkor a BRCA1 gént azonosító kutatók egyenesen azt is javasolták, hogy az összes asszonyt meg kellene vizsgálni gén-mutációs szempontból. Dr. Mary-Claire King-nek (a genomikai tudományok professzora, University of Washington, Seattle), a 2014-es Lasker-Koshland Special Achievement Award in Medical Sciences nyertesének, a BRCA1 gén-mutáció azonosítójának a JAMA-ban megjelent közleménye szerint „a szűrést minden asszonynak fel kellene ajánlani”. Mondani sem kell, hogy sok szakértő egyáltalán nem ért egyet a mindenkire kiterjesztett szűrésekkel, hiszen az átlagos népességben csak néhány százalékban fordul elő a mutáció, és a szűrés hátrányai meghaladhatják annak előnyeit. A US Preventive Services Task Force az alacsony kockázatú egyéneken egyenesen ellene van a genetikai próbának. A biztosító-társaságok ennek megfelelően csak magas kockázatú egyéneknél állják a vizsgálat nem túl alacsony költségeit.

Más dolog, hogy egy szűkebb populációban, pl. az Izraelben élő Ashkenazi zsidókon az igen magas genetikai terheltség (11% emlőrákra, 40% petefészekrákra) indokolhat egy ilyen szűrési programot.

Egyértelműen bizonyítható, hogy BRCA1, vagy BRCA2 mutációt hordozókon a kockázat-redukáló salpingo-oophorectomia (RRSO) egyértelműen csökkenti úgy az emlőrák, mint a petefészekrák kockázatát. 10 klinikai vizsgálat meta-analízise szerint az RRSO statisztikailag szignifikánsan a felére csökkenti az BRCA1/2 mutációt hordozók emlőrákjának kockázatát (HR = 0,49, 95%CI 0,37-0,65). A kockázat azonos mértékben csökken a BRCA1 és a BRCA2 mutáció hordozókon egyaránt. Az RRSO értelemszerűen erősen szignifikánsan, durván 80%-kal csökkenti a petefészkek, vagy a méhkürtök rákjának kockázatát (HR = 0,21, 95%CI 0,12-0,39).

Angelina Jolie szintén a New York Times-ban megjelent újabb cikkében közölt kijelentéséhez híven 2015 márciusában eltávolíttatta petefészkeit és méhkürtjeit, annak ellenére, hogy mind a CA 125 tumormarker érték, mind a klinikai és az ultrahang vizsgálat eredménye negatív volt. Az emlőeltávolításhoz képest kisebb megterhelést jelentő laparoszkópos műtét nyomán igen súlyos mellékhatások jelentkeztek: azonnal erős, mesterséges menopauza állt be, amely miatt pszichológiai, és endokrinológiai beavatkozások váltak szükségessé.

Dr. Karen Lu (nőgyógyászati onkológia professzora, a High Risk Ovarian Cancer Screening Clinic at the University of Texas M.D. Anderson Cancer Center in Houston) szerint Angelina Jolie a profilaktikus salpingo-oophorectomiával kb. 85-90%-kal csökkentette a petefészekrák kockázatát. A kockázat sajnos nem teljesen tűnik el még ilyenkor sem, hiszen a hasüreget ugyanolyan sejtek bélelik, mint amilyenek a petefészkeket borították. Ezekből primér peritoneális rák indulhat, ami ilyen módon a petefészekrák „rokonának” tekinthető. Tehát a műtéttel a kockázat nem múlt el teljesen, de lényegesen csökkent: a BRCA1 mutációt hordozók esetén a petefészekrák kockázata 50% fölött van, a műtéttel a kockázat kb. 5%-ra csökkent.

A műtéti megoldás alternatívájaként szóba jöhetnek az orális fogamzásgátlók, melyek a petefészekrák kockázatát 50%-kal csökkentik, azaz az eredeti 50%-os kockázatot 25%-ra nyomják le. Dr. Lu szerint nincs elegendő bizonyíték arra a mítoszra, hogy a fogamzásgátlók emelnék az emlőrák gyakoriságot. Olyan megoldás is van vizsgálati fázisban, melyben az első lépésben a méhkürtöket távolítanák csak el (hagyva a petefészkeket működni), és csak évek múlva következnének a petefészkek. A profilaktikus műtét durva menopauzáját hormonpótlással kell kezelni – de mivel ez valóban emeli az emlőrák kockázatot, csak a legalacsonyabb dózist kell használni.

Dr. Andrew M. Kaunitz, a New England Journal of Medicine női betegségekkel foglalkozó főszerkesztője úgy látja, hogy sok premenopauzális BRCA mutáció-hordozó asszony halogatja a kockázat-csökkentő nőgyógyászati műtétet a várható erős menopauzális tünetek miatt. A közhiedelemmel ellentétben (és számos klinikus véleményével ellentétben) az ép emlőkkel rendelkező BRCA mutáció hordozó nők éveken keresztül biztonsággal használhatnak menopauzális tüneteik enyhítésére hormonkezelést. A kétoldali profilaktikus mastectomián már átesett nőknél pedig még kevésbé kell a hormonpótlástól tartani.

Dr. Maurie Markman (Drexel University College of Medicine professzora, a Cancer Treatment Centers of America in Philadelphia senior alelnöke) szerint AJ nemcsak a genetikai abnormalitás, hanem a családi történetek miatt is jól döntött, ezzel lényegesen csökkentette egy emlőrák, vagy egy petefészekrák kialakulásának kockázatát.  

 

 

Írásunk az alábbi közleményen alapul:

Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.