hirdetés

Antifoszfolipid szindrómában megoldást jelenthetnek a sztatinok

A hagyományosan koleszterincsökkentésre alkalmazott sztatinok jó hatásúak lehetnek az antifoszfolipid antitestek (aPL) jelenlétében fennálló alvadékonyság csökkentésére is – számoltak be az American College of Rheumatology/Association of Rheumatology Health Professionals (ACR/ARHP) november 9. és 14. között Washingtonban megtartott éves kongresszusán.

hirdetés

„Azt találtuk, hogy az aPL-pozitív betegeknél megemelkedik a gyulladásos és thromboticus proteinek szintje, és a sztatinok alkalmasak lehetnek ennek csökkentésére – mondja dr. Doruk Erkan, a New York City speciális sebészeti kórházának reumatológusa és klinikai kutatója. A szakemberek megjegyzik ugyanakkor, hogy a sztatinok nem adhatók azokban az esetekben, amikor az aPL következtében fennáll a vetélés vagy halvaszületés lehetősége, a sztatinok ugyanis terhességben ellenjavalltak.

A kutatók évek óta tisztában vannak azzal, hogy aPL kapcsán olyan fehérjék termelődnek, melyek gyulladást indukálnak és fokozzák az alvadékképződés esélyét. Vannak olyan aPL-pozitív személyek, akiknél a thromboembolia következtében stroke vagy terhességi szövődmények lépnek fel, miközben mások tökéletesen tünetmentesek. Antifoszfolipid szindróma (AS) akkor jön létre, ha az aPL-pozitív személynél vénás thrombosis, artériás thrombosis, illetve vetélés vagy magzati elhalás fordul elő.

A mostani vizsgálatba 41 aPL-pozitív beteget vontak be, akik némelyike tünetmentes volt, míg másoknál APS állt fenn. Vérmintát vettek tőlük, melyben meghatározták 12 gyulladásos és thromboticus protein szintjét, majd a kapott adatokat 30 fős egészséges, aPL-negatív kontrollcsoport eredményeivel vetették össze, mely a résztvevők nemét és életkorát tekintve megegyező összetételű volt a vizsgálati csoporttal. Az aPL-pozitív betegeknél a 12 közül 9 protein szintje bizonyult magasabbnak, mint a kontrollszemélyeknél.

A kutatók eztán azt vizsgálták, hogy a sztatinok egyik képviselője, a fluvastatin alkalmas-e az aPL-pozitív személyeknél emelkedett fehérjeszintek csökkentésére. „A sztatinok nemcsak hogy csökkentik a koleszterinszintet, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek – mondja a vizsgálatban részt vevő másik kutató, dr. Silvia Pierangeli a Texas Egyetemről. A 41, aPL-pozitív betegnek 3 hónapon keresztül napi 40 mg fluvastatint adtak, majd a gyógyszeres kezelést leállították. A kutatók vért vettek, melyben 6 hónapon keresztül havonta ismét mérték a gyulladásos és thromboticus proteinek szintjét.

Összesen 24 beteg teljesítette a teljes vizsgálati protokollt, akiknél a kutatók azt találták, hogy a fluvastatin szignifikáns csökkenést eredményezett a 12 protein közül nyolcnál, melyek mindegyike eredetileg emelkedett szintű volt az aPL-pozitív résztvevőknél, szemben a kontrollokkal. Azt is megfigyelték, hogy a gyógyszerszedés abbahagyása után hat fehérje szintje ismét a kezelés előtti szintre emelkedett.

„Dr. Pierangeli egérkísérlete óta, amelyben kimutatta, hogy a sztatinok csökkentik az aPL megjelenéséért felelős proteinek szintjét, ez az első prospektív vizsgálat, melyben e fehérjék mennyiségét elemeztük aPL-pozitív betegek fluvastatin-kezelése előtt és után – emeli ki dr, Erkan. − A következő logikus lépés egy véletlen besorolásos vizsgálat elindítása lesz, hogy felmérjük a sztatinok hatását a klinikai kimenetelre.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.