hirdetés

Asthma - bevezető

Az asthma bronchiale régóta ismert megbetegedés.  Hosszú története során, számos elméleti és gyakorlati buktató, kudarc után, jelenleg ott tartunk, hogy a megbetegedés - ha nem is gyógyítható - szinte teljesen tünet- és panaszmentessé tehető.

Az asthma bronchiale a hörgők krónikus gyulladásos betegsége, melyet reverzibilis légúti obstrukció és bronchialis hiperreaktivitás jellemez. A hörgőgörcs spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására oldódhat.

Az asthma bronchiale kiváltó okát és patomechanizmusát pontosan nem ismerjük, de a direkt anyagvételi módszereknek (bronchoszkópos biopszia, hörgőmosás) és a nyert anyagok részletes immunológiai feldolgozásának köszönhetően közelebb kerültünk a megbetegedés alapfolyamatainak megértéséhez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Strausz János
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.