hirdetés

A szülés módja nem befolyásolja  a szexuális funkciókat

Az Obstetrics and Gynecology című lapban közzétett vizsgálat  szerint a nemi vágy tartós elvesztése és a szexuális funkciók romlása nem függ össze a szülés módjával.

hirdetés

A San Franciscó-i University of California kutatói 1084 nőt vontak be vizsgálatukba, akiknek átlagéletkora 56,3 ± 8,7 év volt. A résztvevők 43%-a (n=568) tartozott etnikai kisebbségi csoportba: 214 afroamerikai, 171 ázsiai származású és 183 spanyol ajkú. A többször szültek aránya 88% volt (n=963). A résztvevők kérdőíven számoltak be a nemi vágyról, nemi aktivitásról, a szexuális élettel való megelégedettségről és a problémákról. Ezen kívül a vizsgálók kigyűjtötték a paritásra, a szülés módjára vonatkozó adatokat, illetve a szüléssel kapcsolatos egyéb tényezőket. Az összefüggéseket befolyásoló faktorként vették figyelembe az életkort, a családi állapotot, az etnikai hovatartozást, az általános egészségi állapotot és a cukorbetegség fennállását.

A válaszadók 56%-a (n=601) számolt be a nemi vágy lanyhulásáról, és 53% (n=577) válaszolta, hogy havi egy alkalomnál ritkábban él szexuális életet partnerével. A nők 43%-a (n=399) ismerte el, hogy összességében csökkent a nemi kielégülése.

A multiparitás nem mutatott összefüggést a csökkent nemi vágy (korrigált esélyhányados [OR, odds ratio] 1,08, 95% CI, 0,96−1,21 szülésenként), a csökkent szexuális kielégülés (korrigált OR 0,71, 95% CI, 0,34−1,47 szülésenként) és a havi egyszerinél ritkább közösülés nagyobb valószínűségével (korrigált OR 1,05, 95% CI, 0,93−1,20).

Azon nők csoportjában, akiknek kórelőzményében legalább egy császármetszés szerepel, nem fordult elő nagyobb arányban csökkent nemi vágy (korrigált OR 0,71, 95% CI, 0,34−1,47 szülésenként), havi egyszerinél ritkább közösülés (korrigált OR 0,71, 95% CI, 0,34−1,47) vagy csökkent szexuális kielégülés (korrigált OR 0,57, 95% CI, 0,26−1,22 szülésenként), mint azoknál, akik korábban csak hüvelyi úton szültek. Amennyiben a kórelőzményben műtéti szülésbefejezés történt, nagyobb eséllyel fordult elő a nemi vágy lanyhulása (korrigált OR 1,38, 95% CI, 1,04−1,83).

A szerzők megállapítása szerint a paritás, valamint a szülés módja nem gyakorol jelentősebb hatást hosszú távon a szexuális vágyra, aktivitásra és kielégülésre.

 

Forrás: Fehniger JE, Brown JS, Creasman JM, et al. Childbirth and female sexual function later in life. Obstet Gynecol. 2013;122:988–997.

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.