hirdetés

Az emlőrákos betegek és a betegség kiújulásának kockázatai

Szerencsére az emlőrák kezelésére ma már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, a túlélők számának örvendetes növekedése mellett figyelnünk kell a betegek kockázataira.

hirdetés

Az emlőrák késői kiújulásának kockázatai

Az emlőrákos túlélők között tanulmányozták a késői kiújulások kockázatait. Egy retrospektív vizsgálatban kb. 20.000 olyan beteget tanulmányoztak, akik a primer diagnózis után legkevesebb még 10 évet túléltek. Azt látták, hogy a késői kiújulás kumulatív gyakorisága a primer diagnózis után 15 évvel 9%, a primer diagnózis után 25 évvel pedig 15%. A nagyobb primer daganathoz, a több érintett nyirokcsomóhoz, az ösztrogén-receptor pozitivitáshoz a késői kiújulás kockázata társul. Ezek az adatok arra utalnak, hogy hormonreceptor-pozitív emlőrák bizonyos eseteiben nyújtsuk meg az adjuváns endokrin kezelést.

Az emlőrák kiújulási ideje és a prognózis

Az emlőrák kiújulása után várható prognózis számos tényezőtől függ: ezzel kapcsoltban számos vizsgálatban értékeltek a genomikus altípuson és a kiújulás helyén kívül egyéb tényezőket is. Az egyik vizsgálatban több mint 3500 kiújult emlőrákos beteg szerepelt, a késői (pl. 10 éven túli) kiújulások esetén alacsonyabb az emlőrákos halálozás kockázata, mint a korai kiújulást mutatóknál (HR: 0,72). Ezek szerint a daganatos kiújulás ideje befolyásolja a prognózist és a többi faktor hatásának ismertetése mellett ezt is meg kell tárgyalni a beteggel.

Az emlőrákos betegek kardiometabolikus kockázata

Az emlőrák-kezelés befolyásolhatja a beteg kardiometabolikus kockázati faktorait. A csaknem 15.000, újonnan diagnosztizált emlőrákos beteget – és a 75.000 egyéb faktorok szerint illesztett, megfelelő kontrollt - tartalmazó vizsgálatban kimutatták, hogy az emlőrákos betegek körében két év után nagyobb a magasvérnyomás betegség (10,9% vs 8,9%) és a diabetes előfordulásának gyakorisága (2,1% vs 1,7%), és a magasabb diabetes-gyakoriság még 10 év után is fennáll (9,3% vs 8,8%). Ezek miatt az emlőrákos túlélők gyakrabban szorulnak egyéb egészségügyi ellátásra. A szerzők javasolják az emlőrákot túlélt betegek rutin kardiometabolikus szűrését a háziorvos gyakorlatban.

 

Forrás:

Pedersen RN, Esen BÖ, Mellemkjær L, et al. The Incidence of Breast Cancer Recurrence 10-32 Years After Primary Diagnosis. J Natl Cancer Inst 2022; 114:391.

Pedersen RN, Mellemkjær L, Ejlertsen B, et al. Mortality After Late Breast Cancer Recurrence in Denmark. J Clin Oncol 2022; 40:1450.

Kwan ML, Cheng RK, Iribarren C, et al. Risk of Cardiometabolic Risk Factors in Women With and Without a History of Breast Cancer: The Pathways Heart Study. J Clin Oncol2022; 40:1635. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.