hirdetés

Az eredményes vérnyomáskontroll nehézségei

Egy új klinikai vizsgálat szerint a 70 éves, vagy idősebb nőbetegeknél és a 20 és 49 év közötti hipertóniás férfibetegeknél a vérnyomáscsökkentő szerek használata ellenére nagyobb valószínűséggel fordul elő a szabályozatlan vérnyomás.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) Hypertension Scientific Sessions 2021. ülésen szeptemberben Dr. Aayush Visaria (Rutgers Institute for Health, New Brunswick, New Jersey) arról számolt be, hogy a vizsgálatukban szereplő több, mint 10 ezer hipertóniás beteg egyaránt hatékony vérnyomáscsökkentőket szedett, mégis nemenként és korcsoportonként különböző volt a kezelés sikeressége. Az eredmények arra utalnak, hogy a 70 éves, vagy idősebb nőket, illetve az 50 évnél fiatalabb férfiakat sűrűbben kell ellenőrizni a másoknál hatékonynak bizonyuló kezelések alatt is.

A kutatók arra voltak kíváncsiak milyen nemenkénti és korcsoportonkénti különbségek mutatkoznak a vérnyomáscsökkentő kezelés eredményességében. A National Health and Nutrition Examination Survey 1999 és 2018 közötti anyagából 13.253 felnőtt, magas vérnyomásban szenvedő, vérnyomáscsökkentő szereket szedő beteget emeltek ki, átlagéletkoruk 57 év volt, a vizsgáltak 71%-a a fehérbőrű etnikumhoz tartozott, és 52%-uk volt a nő. Kontrollált magas vérnyomásnak a 2014-es Joint National Commission iránymutatása szerinti 140/90 Hgmm-es, illetve a 2017-es AHA/American College of Cardiology (ACC) guideline szerinti 130/80 Hgmm-es értéket nevezték. Sajnálatos módon azt tapasztalták, hogy a megfelelő kezelés ellenére összességében 34%-os volt a nem kontrollált magas vérnyomás aránya – attól függetlenül, hogy guideline szerinti értéket tekintették irányadónak. Az AHA/ACC által meghatározott célértékekhez képest az alábbi lényegesnek tekinthető eléréseket tapasztalták:

  • A 20 és 29 év közötti felnőttek körében a szabályozatlan vérnyomás 59%-kal többször fordult elő férfiakban (igazított OR: 0,41, 95%CI 0,19-0,87).
  • A 30 és 39 közöttiek között a férfiaknál 70%-kal nagyobb valószínűséggel láttak kontrollálatlan vérnyomást (aOR: 0,30, 95%CI 0,210,43).
  • A 40 és 49 közöttiek között a férfiaknál 47%-kal nagyobb valószínűséggel láttak kontrollálatlan vérnyomást (aOR: 0,53, 95%CI 0,39-0,73).
  • Az 50 és 69 közöttiek között a nőknél és férfiaknál egyenlő esély volt arra, hogy a vérnyomás kontrollálatlan legyen.  Mindemellett a 70-79 éves életkorban a férfiakhoz képest a nőknél 29%-kal több esély volt a kontrollálatlan vérnyomásra (aOR: 1,29, 95%CI 1,04-1,59), és 80 fölött már 63%-kal több volt az esély (aOR: 1,63, 95%CI 1,23-1,49).

Ezek az adatok összhangban vannak azokkal az irodalomban olvasható tapasztalatokkal, melyek szerint nőknél a posztmenopauzában gyorsul a vérnyomás emelkedés, esetükben tehát tanácsos a vérnyomás fokozott ellenőrzése, hisz ez morbiditásra is kihatással lehet.

A vizsgálat eredményeit értékelve Dr. Maryann McLaughlin kardiológus (Mount Sinai Hospital, New York City) kiemelte, hogy a 20 és 49 közötti férfiaknál nagyobb valószínűséggel kialakuló kontrollálatlan magas vérnyomás miatt ebben a korosztályban fokozottan fel kell hívni a figyelmet a pontos gyógyszerszedés fontosságára és az életmód-váltásra, pl. a nátrium bevitel csökkentésére, a testmozgásra, és az otthoni vérnyomásellenőrzésre.

Nagy előrelépést jelentene a betegség kezelésében, ha valamennyi magas vérnyomásban szenvedő beteg otthon is tudná ellenőrizni saját vérnyomását, a kapott értéket regisztrálná és rendszeresen elküldené orvosának, aki ily módon azonnal észlelhetné a vérnyomáskontroll elvesztését. Bár az is ismert tény, hogy a nők vérnyomása rendszerint alacsonyabb a férfiakénál, és hogy a menopauza után a vérnyomás emelkedése felgyorsul. Az, hogy ez a megemelkedett vérnyomás kevésbé kontrollálható, az újdonságnak számít.

Forrás:

Brooks M. Older women, younger men most apt to struggle with BP control. Medscape Medical News > Conference News > HYP 2021. Oktober 04, 2021.s

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.