hirdetés

Testgyakorlás fontossága rezisztens hipertóniában

Egy új tanulmány szerint az aerobic testgyakorlás segít csökkenteni a magas vérnyomást a gyógyszeres kezelésre kevéssé reagáló esetekben is.

hirdetés

Egy randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálat szerint a mérsékelt intenzitású aerobic gyakorlatok csökkentik a rezisztens magas vérnyomásban szenvedő betegek vérnyomását a kizárólag a szokásos gyógyszeres kezelést kapókhoz képest. A rezisztens magas vérnyomás nagy klinikai kihívást jelent, hisz sem a gyógyszerek, sem a vesék denervációja nem igazán hatásosak. Az aerobic testgyakorlás viszont biztonságos, melyhez a vérnyomás 24 órás, járóbetegként és rendelőkben ellenőrzött klinikailag releváns csökkenése társul.

A JAMA Cardiology-ban 2021. augusztus 4-én közölték eredményeket Portugália két centrumában végzett prospektív, vak vizsgálat során szerezték. A 2017 és 2019 között végzett felmérésbe a 53, (40- 75 éves), rezisztens magas vérnyomásban szenvedő beteget vettek be. A rezisztens magas vérnyomást a következőképpen határozták meg: a 24 órás átlagos szisztolés vérnyomás 130 Hgmm, vagy magasabb és/vagy 135 Hgmm vagy magasabb napközben annak ellenére, hogy legkevesebb 3 vérnyomáscsökkentő gyógyszer (köztük diuretikum) maximálisan tolerálható adagját, vagy 4 (ill. több) antihipertenzív gyógyszert vesz be a beteg. 26 beteg – a szokásos kezelés mellett - hetente háromszor 40 perces aerobic gyakorlatokat végzett szakember vezetésével. A másik csoport 27 betege csak a szokásos gyógyszeres kezeléseket kapta.

A testgyakorlást végző csoport betegeinél a 24 órás, ambulanter mért vérnyomás 7,1 Hgmm-rel csökkent (95%CI -12,8 - -1,4, P=0,02) a kontroll csoporthoz képest. Ezen kívül az aerobic csoportban még a következő kedvező eredmények voltak megfigyelhetők:

  • 5,1 Hgmm-rel csökkent a 24 órás járóbetegként mért diasztolés vérnyomás (95%CI: 7,9 – -2,3, P=0,001)
  • 8,4 Hgmm-rel csökkent a nappali szisztolés vérnyomás (95%CI: -14,3 - -2,4, P=0,006)
  • 5,7 Hgmm-rel csökkent a nappali diasztolés vérnyomás (95%CI -9,01 - -2,4, P=0,001) és
  • 10,0 Hgmm-rel csökkent a rendelőben mért szisztolés vérnyomás (95%CI: -17,6—2,5, P=0,01).

Szignifikánsan javult a kardiorespiratorikus erőnléti állapot („fitness”) az aerobic csoportban a kontroll csoporthoz képest: 5,05 ml/kg/perccel nőtt az oxigén-fogyasztás (95%CI 3,5-6,6, P<0,001).

Dr. Daniel Lackland (Medical University of South Carolina, Charleston) megjegyezte, hogy „bár már régebbi vizsgálatok is igazolták a testgyakorlás vérnyomást csökkentő hatását, ez a vizsgálat különösen használható, mivel igen részletesen leírja, hogy milyen gyakorlatok ajánlatosak. A testgyakorlás a magas vérnyomás kezelésének fontos, de csupán egyik része.” Akkor lesz sikeres a vérnyomáscsökkentés, ha a beteg rutinszerűen fogja végezni a gyakorlatokat, és az életmódját is megváltoztatja: mérsékli a sóbevitelt és az alkohol-fogyasztást. A testgyakorlatoknak számos előnye van: javul az endotheliális funkció, csökken az erek merevsége, javul az idegrendszer stresszre adott reakciója és a betegek életminősége.

A tanulmánynak ugyanakkor számos korlátja is volt: a kevés résztvevő többsége csak „relatíve mérsékelt magas vérnyomásban” szenvedett, így nem tudjuk, hogy megfigyelések súlyos magas vérnyomásban is érvényesek-e? Sokat segített volna, ha a kutatók a vizeletből, vagy vérből monitorozták volna az gyógyszeradagolás betartását a kérdőíves módszer helyett,és mérték volna az éjszakai vérnyomást – ami a kardiovaszkuláris kimenetel jóval fontosabb prediktora. Azt is jó lenne tudni, hogy kik azok, akik legtöbbet profitálták a testedzésből.

Forrás:  

Goshua A. Aerobic exercise reduces BP is resistant hyeprtension. Medscape Medical News. Aug 06, 2021.

Lopes S, Mesquita-Bastos J, Garcia C. et al. Effect of exercise training on ambulantory blood pressure among patients with resistant hypertension. A randomized clinical trial. JAMA Cardiol. Published online August 4, 2021. doi:10.1001/jamacardio.2021.2735

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.