Az érfalak öregedése, a magas vérnyomás és a fizikai aktivitás

A közlemény az artériák intima-media vastagságának, az érfalmerevségnek és az endotélműködésnek a vaszkuláris öregedésben játszott szerepét vizsgálja. Az intima-media vastagság és az érfalmerevség nemcsak az életkorral nő, hanem kardiovaszkuláris kockázati tényezők, kiváltképp a hipertónia hatására is. Az endotélfunkció mérésére használt posztiszkémiás átáramlás közvetítette vazodilatáció az öregedéssel és kardiovaszkuláris kockázati tényezők hatására csökken. A fizikai aktivitás befolyásolja e tényezők endotélműködésre gyakorolt hatását. Számos vizsgálatban az állóképességi tréning kedvező hatást fejtett ki az érfalmerevségre és az endotélműködésre. Hosszú távon a rendszeres fizikai aktivitás csökkentette az intima-media vastagság növekedését.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
A. Schmidt-Trucksäss
a szerző cikkei

B. Weisser
a szerző cikkei

Dr. Hegedűs Ida, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[119758] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.