hirdetés

Az intraarteriális kezelés biztonságossága orális alvadásgátlásban részesülő akut ischaemiás stroke-betegeknél

KOHORSZVIZSGÁLAT ÉS SZISZTEMATIKUS ÁTTEKINTÉS

Az akut ischaemiás stroke-ban alkalmazott intravénás thrombolysis legrettegettebb szövődménye a tünetekkel kísért intracerebralis vérzés (sICH, symptomatic intracerebral hemorrhage), mely egy Cochrane-elemzés szerint a thrombolyticus kezelések 7,7%-ában fordul elő akut stroke eseteiben. Mindezek fényében az orális alvadásgátlókkal (OAC, oral anticoagulant) kezelt betegeknél az akut ischaemiás stroke intravénás thrombolysise azokra az esetekre korlátozódik, ahol az INR (international normalized ratio) ≤1,7. Emiatt a thrombolyticus terápia lehetőségét a strokebetegek igen nagy hányadától megvonják. Az intraarteriális terápia (IAT) bevezetésével lehetőség nyílt arra, hogy akut ischaemiás stroke-ban kizárólag lokális thrombolyticus kezelést vagy mechanikus thrombectomiát alkalmazzanak – mely az esetek nagy részében nem igényli thrombolyticumok további alkalmazását. A fentiek miatt e technikák esetében kisebb a vérzéses szövődmények előfordulásának esélye.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.