hirdetés

Az MRI vizsgálatok új irányelvei sclerosis multiplexben

A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) sclerosis multiplexben (SM-ben) való használatáról három nemzetközi szakértői csoport megegyezésen alapuló, közös guideline-t adott ki.

hirdetés

A guideline a Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC), az európai illetőségű Magnetic Resonance Imaging in Multiple Sclerosis (MAGNIMS) és az amerikai North American Imaging in Multiple Sclerosis (NAIMS) kollaborációjával létrejött és a Lancet Neurology-ban is megjelent irányelvek célja az SM diagnózisának és kezelésének javítása. Az MR képalkotás igen hasznos mind a léziók korai felismerésében, mind a betegség eltéréseinek nyomon követésében, hiszen ezek egyaránt fontosan a terápia megindításához, vagy későbbi, esetleges módosításához. Szükséges a beteg agyának standard előírások szerinti követése és annak tisztázása, hogy a változás valóban a betegség aktivitásában, progressziójában bekövetkező változás, és nem az eltérő MRI technikákból származó hiba.

Alapvető ajánlások

Az új irányelv kitér a háromdimenziós (3D) képalkotás, és a gadolinium kontrasztanyag használatára, valamint a gerincvelő vizsgálatának indikációira. Az agy vizsgálatához pl. javasolt a nagyobb érzékenységű 3 Tesla mágneses erő, de a minimális mágnességnek el kell érnie az 1,5 T-t, míg a gerincvelő vizsgálatában nincs előnye a 3 T erősségnek az 1,5 T –vel szemben. További ajánlások:

  • Az agyi core szekvenciáknak tartalmazniuk kell szagittális és axiális T2 súlyozott 3D FLAIR-t (fluid-attenuated inversion recovery), axiális T2-súlyozott és diffúzió súlyozott szekvenciákkal együtt.
  • A 2D akvizíció helyett 3D akvizíció kell, mely ma már a legtöbb gépen rendelkezésre áll
  • Az axiális scanek állandó és reprodukálható sorozata érdekében javasolt a subcallosus sík használata.
  • A gerincvelő MRI vizsgálata során legalább két, vagy három szagittális szekvencia javasolt.
  • A makrociklikus gadolinium-alapú kontrasztanyagoknak (GBCA) a gerincvelő MRI vizsgálata során bizonyos körülmények között felbecsülhetetlen szerepük van, de csak ilyen esetekben javasolt a használata.
  • A betegség szubklinikus aktivitása rutin követésével, magas minőségű, erősítés nélküli scan-ek segítségével igazolni lehet az új, vagy növekedő T2 léziókat GBCA igénybevétele nélkül is.
  • A kezelés megkezdése után legkevesebb 3 hónappal gadolinium nélkül kiindulási agyi MRI javasolt, amit évente kell ismételni.

A jelenlegi irányelvek nem javasolják a gerinc MRI-k rutin készítését, hisz csak nagyon kevés gerinclézió jelenik meg tünetek nélkül. Ha mégis emellett döntünk, akkor az SM diagnózisa céljából nem csak a nyaki szegmentumot, hanem az egész gerincvelőt scannelni kell az alsóbb mellkasi részek, illetve a kónusz lézióinak kimutatása érdekében, és erre az 1,5 T is alkalmas, a 3T használata nem jár előnyökkel. A betegség váratlan romlásakor vagy az SM melletti egyéb diagnózis lehetősége esetén azonban gerinc MRI-k ismételt végzése javasolt.

Bár a „centrális véna jel”, mint a gyulladásos demyelinizáció potenciális biomarkere segít elkülöníteni az SM és a nem-SM léziókat, az új, 2021-es protokoll jelenleg nem javasolja a jelenség leképezését.

Kevesen tartják be a protokollokat

A CMSC 2021-es találkozóján négy előadás keretében is az irányelvek betartásának elkeserítő hiányáról számoltak be.  A kanadai Vancuverben (University of British Columbia) csak a scan-ek fele felelt meg a 2018-as CMSC Standardized Brain MRI ajánlásainak. Az SM tradícionális és korai aggresszív terápiáját összehasonlító vizsgálatban (Traditional vs Early Aggressive Therapy in Multiple Sclerosis, TREAT-MS) azt találták, hogy csak a scan-ek 10%-a követte a CMSC irányelveit a három strukturális kirívó különbségben, és a (Johns Hopkins University Medical School képeinek kivételével a felvételek csak 2,75%-ban feleltek meg az előírásoknak.

A felfrissített MAGNIMS-CMSC-NAIMS MRI protokoll egyszerű, logikus irányelveket nyújt a radiológiai munkahelyeknek. megfontolásra ajánlják az olyan módszerek szükség szerinti igénybevételét. mint pl. a jelenleg bizonyítás alatt álló lehetséges biomarkerek, mint pl. az agy térfogatának vagy a centrális vénás jelnek a mérése, melyek segíthetnek a trandícionális képalkotással nem igazolt személyek felismerésében, a progresszív betegek és az esetleg tévesen diagnosztizált betegek azonosításában.

Az MRI protokoll szövege mindenki számára hozzáférhető a CMSC website-ján.

Forrás: 

Melville NA. New consensus guideline in clinical MRI use is multiple sclerosis. Medscape Medical News > Conference News > CMSC 2021. October 29. 2021.

Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) 2021 Annual Meeting. Abstract IMG03. Presented October 25, 2021.

Wattjes MP, Ciccarelli O, Reich DS, et al. 2021 MAGNIMS–CMSC–NAIMS consensus recommendations on the use of MRI in patients with multiple sclerosis Lancet Neurology Aug 01, 2021. 20(8):563-570.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.