hirdetés

Az onkokardiológiai ellátás új irányelvei

Közismert, hogy a modern onkoterápia hatására a daganatos betegségek mortalitása az utóbbi időben jelentősen javult. Előtérbe kerültek azonban az alkalmazott daganatellenes kezelések okozta mellékhatások, melyek a kardiovaszkuláris rendszert is számottevő mértékben érinthetik. A korán fellépő mellékhatások limitálhatják az onkoterápia sikerét, annak leállítása válhat szükségessé, míg a későn jelentkező mellékhatások a rosszindulatú daganatos betegségéből már meggyógyult beteg hosszú távú túlélését ronthatják. Az onkokardiológia egy nemrég megjelent, manapság egyre nagyobb figyelmet kapó szakterület, melynek célja, hogy optimalizálja a daganatellenes kezelések eredményességét és ezáltal a betegek klinikai eredményét. A jelen összefoglaló azokat a legfontosabb irányelveket mutatja be, melyek a mindennapi klinikai gyakorlatban nyújthatnak segítséget a daganatterápia okozta kardiovaszkuláris toxicitás kezeléséhez. Magy Onkol 61:219–227, 2017

Kulcsszavak: kardiotoxicitás, daganat, kardiológia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Nagy András Csaba, Uzsoki Utcai Kórház, I. Sz. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztály, Budapest; Debreceni Egyetem
a szerző cikkei

Lódi Mária, Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Fiziológiai Tanszék
a szerző cikkei

Balogh Ingrid, Klinikai Központ, Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

Czuriga Dániel, Klinikai Központ, Kardiológiai Intézet, Debrecen
a szerző cikkei

Kocsis Judit, Klinikai Központ, Onkológiai Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.