hirdetés

Cikkreferátum

Különböző hisztopatológiai jelenségek és az endoszkópos kép kapcsolata felnőttek eosinophil oesophagitisében (Histopathologic variability and endoscopic correlates in adults with eosinophilic esophagitis) Gonsalves N, Policarpio-Nicolas M, Zhang Q, Rao MS, Hirano I

Háttér.
Az eosinophil oesophagitist (EO), melyet a közelmúlt óta tekintünk a felnőttek esetében észlelt dysphagia és a falat elakadásának lényeges okának, hisztológiai jelek, a nyálkahártya nagyszámú eosinophil sejtje alapján ismerhetjük fel. Cél. EO-ban szenvedő felnőttek nyelőcsöve kórszövettani jellemzőit és azok variabilitását vizsgáltuk abból a célból, hogy a diagnózis felállításához szükséges biopsziák optimális számára és lokalizációjára vonatkozó ajánlást tehessünk.

 A vizsgálat felépítése.
 Hetvennégy olyan beteg dokumentációját vizsgáltuk át, akiknél a nagy nagyítású mikroszkópos vizsgálattal legalább 15 eosinophil sejtet találva (eos/hpf ), EO-t állapítottak meg. A biopsziás mintákat az eosinophilia mértéke, az EO hisztopatológiai jellemzői irányában prospektív módon analizáltuk. Alcsoport-analízist végeztünk azon betegek körében, akiknél a nyelőcső proximális és disztális részéről is rendelkezésünkre állt szövetminta. Az EO-s betegekből származó biopsziás mintákat Schatzkigyűrűből származó mintákkal vetettük össze.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Peter Hayes és John Plevris
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.