hirdetés

COVID-19 pandémia, vakcinálás, profilaxis, rákhalálozás

Adatok bizonyítják, hogy a pandémia alatt növekedett a rákos halálozás az Egyesült Államokban is, de a védőoltások és a monoklonális antitest profilaxis hatékonyan védi a daganatos betegeket is.

hirdetés

Rákhalálozás az Egyesült Államokban a COVID-19 pandémia alatt

Az USA-ban a COVID-19 pandémia alatt sok betegnél elhalasztódott a daganatos szűrés, vagy a daganatok kezelése, és csak korlátozottan vannak adatok a rák-specifikus mortalitásról. Az American Cancer Society megfigyeléses vizsgálatában 2019 (a pandémia előtt) és 2020 között (a pandémia alatt) 3%-kal nőtt a daganatos halálozás és magasabb daganatos mortalitás volt észlelhető abban az időben, amikor az egészségügy kapacitásának jelentős részét a pandémia kötötte le. Ezen adatok alapján – a COVID átfertőzöttségtől és a hozzáférhető eszközöktől függően - erősen javasolt a daganatos szűrések kiterjesztése és felgyorsítása.

A COVID-19 vakcinálás daganatos betegekben

Előzetes vizsgálatok felvetették, hogy daganatos betegekben – az átlag népességhez képest – COVID-19 vakcinálás után csökken a szerokonverzió (speciális antitestek megjelenése a szérumban) aránya, de ennek klinikai következményei nem ismertek. Egy közel 7000, teljes védőoltássorozatban részesült COVID-os beteget tartalmazó regisztrációs vizsgálatban – melyben csaknem 1500 daganatos beteg szerepelt – a rákbetegség esetén magasabb volt az áttöréses fertőzés kockázata (OR: 1.1), valamint a súlyos kimenetel kockázata (OR: 1,3) a nem daganatos betegekhez képest az egyéb klinikai faktorokkal való egyeztetés után Egyéb vizsgálatokból és a fentiekből származó adatok alapján daganatos betegeknél – amennyiben lehetséges - javasolt a komplett, emlékeztető oltást tartalmazó COVID-vakcinálást.

A COVID-19 elleni tixagevimab-cilgavimab profilaxis

A COVID-19 fertőzés előtt használt tixagevimab-cilgavimab monoklonális antitest kombináció egy lehetséges megoldást jelent egyes immun-hiányos egyének védelmére, akiknél a védőoltások nem hoznak maximális sikert, illetve a védőoltások adása kontraindikált. Egy placebóval ellenőrzött randomizált vizsgálatban több mint 5000, védőoltásokat nem kapott felnőttnél egyetlen adag tixagevimab-cilgavimab adag 77%-kal csökkentette a tünetekkel járó fertőzéseket. A súlyos mellékhatások aránya a placebo mellett észleltekkel volt egyenlő, ugyanakkor a kardiovaszkuláris kockázattal rendelkező személyeknél a tixagevimab-cilgavimab kombináció ritkán, de emelte a súlyos kardiális események számát. A beválasztási kritériumoknak megfelelő személyeknél, egyedi mérlegelés alapján javasolható a tixagevimab-cilgavimab kombináció adása – figyelembe véve a fertőzések kockázatát és a súlyos betegségeket, a kísérőbetegségeket, és a beteg elvárásait.

Forrás:

Zhao J, Han X, Miller K, et al. Changes in cancer-related mortality during the COVID-19pandemic in the United States. J Clin Oncol 2022; 40;16S.

Song Q, Bates B, Shao YR, et al. Risk and Outcome of Breakthrough COVID-19 Infectionsin Vaccinated Patients With Cancer: Real-World Evidence From the National COVIDCohort Collaborative. J Clin Oncol 2022; 40:1414.

Levin MJ, Ustianowski A, De Wit S, et al. Intramuscular AZD7442 (Tixagevimab-Cilgavimab) for Prevention of Covid-19. N Engl J Med 2022; 386:2188.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.