hirdetés

Cukor vagy édesítőszer fokozza-e az étvágyat?

Az étvágy szempontjából mindegy, hogy közönséges cukrot, sztíviát, nyírfacukrot vagy aszpartámot tartalmazó itallal oltjuk a szomjunkat.

hirdetés

Az International Journal Obesity című lapban most megjelent tanulmány azt vizsgálta, jelent-e különbséget az étvágy szempontjából az, hogy közönséges cukrot, sztíviát, nyírfacukrot vagy aszpartámot tartalmazó itallal oltjuk-e szomjunkat.

A kérdés megválaszolásának jelentősége abban áll, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a természetes növényi eredetű termékek, és fontos annak tisztázása is, hogy a természetes édesítőszerek egészségesebb választást jelentenek-e a cukorhoz vagy a mesterséges édesítőszerekhez képest.

Négy különböző üdítőitalt teszteltek: az elsőt cukorral (szukrózzal), a másodikat mesterséges édesítőszerrel (aszpartámmal), a harmadikat és a negyediket természetes édesítőszerrel (sztíviával, illetve nyírfacukorral) édesítették.

Ebben a rövid vizsgálatban 30 egészséges férfi önkéntes vett részt, akik random módon fogyasztottak a felsorolt italokból, mindegyikből más-más napon. A vizsgálati napokon a résztvevők standardizált reggelit kaptak, majd a délelőtt közepén megkapták az italt azzal, hogy azt ebédig fogyasszák el. Egy órával később került sor az ebédre, amikor azt az utasítást kapták, hogy a jóleső teltségérzéshez szükséges mennyiséget fogyasszák el a felkínált ételből. A vérből rendszeresen meghatározták a glükóz- és inzulinkoncentrációt, miközben a résztvevők étkezési naplót vezettek arról, mit fogyasztottak a nap fennmaradó részében.

A szerzők arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy összességében nem különbözött a részvevők napi energiabevitele az egyes napokon, tehát nem befolyásolta, hogy egy adott napon pontosan milyen szerrel édesített italt fogyasztottak. Ez azt jelenti, hogy szukrózzal édesített ital fogyasztását követően csökkent a táplálékfelvétel, a kalóriamentes vagy kalóriaszegény ital kompenzálására pedig az ebéd alkalmával és a nap további részében jóval többet ettek azok, akik édesítőszerrel ízesített üdítőitalt fogyasztottak.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az édesítőszerek fokozhatják az étvágyat, melynek nyomán túlzott ételbevitellel visszük be a szervezetünkbe azt az energiamennyiséget, amelytől a cukros ital helyett édesítőszerrel ízesített italt választásával megkímélni véltük magunkat. A mostani vizsgálat azt jelezte, hogy az édesítőszeres italt fogyasztó résztvevők kissé éhesebbnek érezték magukat és valamivel többet ettek, de nem ették tele magukat. Az azonban bizonyos, hogy édesítőszeres ital fogyasztása után nagyobb volt az ételbevitel, mint cukros üdítőital ivását követően.

„Jelen vizsgálatunk azt mutatta, hogy a cukros ital édesítőszeres italra váltásával elért kalóriamegtakarítást a következő étkezések teljes mértékben kompenzálják, így végül a teljes energiabevitel mind a négy ital fogyasztása esetében megegyezett – írják a szerzők. − Úgy tűnik, hogy az édesítőszerek forrása – legyenek akár mesterségesek vagy természetesek − nem számít a teljes energiabevitel, illetve a posztprandiális vércukor- és inzulinszintek szempontjából.”

Hosszú távú vizsgálatok nemrégiben nyilvánosságra hozott átfogó metaanalízise ugyanakkor azt igazolta, hogy édesítőszerek tartós használata mellett idővel tartósan csökken az energiabevitel, ami testsúlycsökkenésben is megmutatkozik.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.