hirdetés

Cukorbetegséget megelőző állapot

A cukorbetegség előállapotában a normálisnál magasabb vércukorértékek mérhetők, de a cukorháztartás zavara enyhe fokú. Orvosi, főleg életmódbeli beavatkozás nélkül az előállapot 5–10 éven belül valódi cukorbetegséggé mélyül, s a cukorbetegeket fe­nyegető szív-ér rendszeri elváltozások kifejlődése hamarabb is megindulhat.

hirdetés

Az üldögélő életmód és a súlyfelesleg egyenes úton vezet a tünetmentes prediabéteszből a cukorbetegség és annak szövődményei felé

A cukorbetegség leggyakoribb, fel­nőttkori formája, a 2-es típusú diabé­tesz nem hirtelen támad ránk: a szöve­ti sejtek inzulinérzékenységének lassú romlása sok év alatt vezet el a tünetek és a szövődmények megjelenéséhez. A hosszú kórfolyamat korai stádiumát, a prediabéteszt azért fontos felismerni és vészjelzésnek tekinteni, mert innen még jó eséllyel van visszaút.

Ki lehet prediabéteszes?

Sokféle körülmény hajlamosít cukor­betegségre és az előállapotára – ha fennáll egy vagy több közülük, ajánla­tos gyakrabban ellenőrizni az éhomi és az étkezés utáni vércukorszintet.

Túlsúly vagy elhízás – ez az egyik fő kockázati tényező. A magas vérnyo­mással és kóros vérzsírértékekkel tár­suló hasi elhízás különösen veszélyes.

Kevés mozgás, inaktív életmód – közvetlenül, a testsúlytól függetlenül is rontja a sejtek inzulinérzékenységét.

Előrehaladott életkor – 45 éves kor fölött válnak gyakorivá a cukorháztartás zavarai, bár a fiatalabb korosztályokban is terjed a 2-es típusú cukorbetegség.

Cukorbeteg a családban – első fokú rokon érintettsége növeli a kockázatot.

Terhességi diabétesz vagy policisztás ovárium szindróma – ezek a diagnózisok vagy nagy súlyú gyermek szü­lése elővigyázatosságra int.

Túl sok vagy túl kevés alvás – aki éj­szakánként 6 óránál kevesebbet vagy 9 óránál többet alszik, könnyebben be­tegedhet meg (pre)diabéteszben.

Hogyan mutatják ki a prediabéteszt?

A cukoranyagcsere állapota néhány vérvizsgálattal jól jellemezhető.

Ha a vérvételt éhgyomorra végzik, literenként legfeljebb 5,6 millimól cu­kor tekinthető normálisnak (a pontos határérték laboratóriumonként kis­sé különböző), és a több méréssel 7,0 mmol/l-nél magasabbnak talált vér­cukorszintből lehet cukorbetegség­re következtetni. A két érték közötti tartomány prediabétesznek felel meg, amelyet ez esetben „emelkedett éhomi vércukorszintnek”, nemzetközi rövidí­téssel IFG-nek neveznek.

Az étkezés utáni vércukormérések jobban tükrözik a cukorháztartás al­kalmazkodóképességét. A cukortűrő képesség (glükóztolerancia) vizsgálata­kor éhgyomorra, majd adott mennyisé­gű cukoroldat itatása után 2 órával mé­rik a vércukorszintet. A normális (7,8 mmol/l-nél alacsonyabb) és a cukorbe­tegséget jelentő (11,0 mmol/l-nél maga­sabb) értékek közötti mérési eredmény itt is cukorbetegséget megelőző állapot­ra: „csökkent glükóztoleranciára” (rövi­dítve: IGT) utal.

A vér oxigénszállító fehérjéje, a he­moglobin cukrot kötő formájának (jele: HbA1c) meghatározása arról tájé­koztatja az orvost, hogy milyen volt az átlagos vércukorszint az elmúlt 2-3 hó­napban. A HbA1c mennyisége egészsé­ges személyeknél nem éri el az összes hemoglobin 6%-át; prediabéteszben 6 és 6,5% között van; a 6,5% fölötti HbA1c cukorbetegséget valószínűsít.

A diabétesz megelőzése

A cukorbetegség kezelésében sokszor a gyógyszereké a főszerep, a prediabétesz kezelésében azonban a testedzé­si és táplálkozási szokások megvál­toztatásán van a hangsúly, bár néha gyógyszerre is szükség lehet.

Egészséges étrend. Csökkenteni kell a kalória- és a zsírbevitelt, több zöld­séget, gyümölcsöt, növényi rostot fo­gyasztani. Előnyös lehet a diabetológus vagy dietetikus tanácsaihoz igazított mediterrán vagy vegetáriánus étrend.

Testedzés. A fizikai aktivitás termé­szetes eszköz a cukoregyensúly helyre­billentésére. Ülőmunkát végzők igye­kezzenek heti 5 napon legalább 30–60 percig közepes intenzitással sportolni.

Testsúlycsökkentés. Már 5–10%-os testsúlycsökkentéssel – pl. 90 kiló­ból 4,5–9 kilót leadva – sokat tettünk a cukorbaj ellen.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.