hirdetés

Dapagliflozin kiegészítés fiatalok 2-es típusú diabetesében

Az egyéb antidiabetikus kezelésekhez adott dapagliflozin a hemoglobin A1c szintek javításával segíthet a 2-es típusú diabetesben szenvedő gyermekeknek, serdülőknek és fiatal felnőtteknek.

hirdetés

A 2-es típusú diabetesben szenvedő felnőttek számára számos gyógyszercsoport sok-sok készítménye áll rendelkezésre, de a fiatal betegek kezelésére csak jóval korlátozottabb lehetőségek állnak rendelkezésre.  Így például a nátrium-glukóz kotranszporter 2 (SGTL2) gátlók (pl. a dapagliflozin), amelyek 2-es típusú diabetesben szenvedő felnőttekben bizonyítottan csökkentik a szív- és vese-megbetegedések kockázatát, az USA-ban nincsenek törzskönyvezve 18 évnél fiatalabb betegek számára.

– fogalmazták meg A Fázis III vizsgálat eredményei igazolták, hogy az orálisan adható dapagliflozin a 2-es diabetesben szenvedő fiatalok egy további kezelési lehetőségét képviseli.

Dr. William Tamborlane (Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut) és munkatársai ezért randomizált, placebóval ellenőrzött, Fázis III vizsgálatot végeztek, a dapagliflozin jótékony hatásának kezelésére fiatalok körében. A Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban április 1-én online megjelent tanulmányukban 2-es diabetesben szenvedő, 10-24 év közötti (átlagosan 16,1 éves), a normális ≤5,6%-nál magasabb (6,5% és 11% közötti) hemoglobin A1c szintekkel rendelkező fiataloknak metformint, inzulint , vagy mindkettő mellé dapagliflozint adtak.

Egy 24 hetes időszak során kettős vak módon napi 10 mg dapagliflozint adtak random módon kiválasztott 39 résztvevőnek, 33-an pedig pedig placebót kaptak. A kezelést – már nyílt körülmények között – további 28 hétig folytatták (összesen egy év), amikor már  minden beteg (az összes 72 beteg) kapott dapagliflozint is. A dapagliflozin hozzáadásával az első 24 hetes periódusban az intent-to-treat betegeknél a placebóhoz képest nem változott szignifikánsan a HbA1c érték (átlagos HbA1c változás -0,25 vs 0,50; P=0,10). Viszont az előre meghatározott protokollnak mindenben megfelelő résztvevőknél a dabagliflozin hozzáadásával – a placebo hozzáadásához képest - statisztikailag szignifikánsan csökkent a HbA1c értéke (átlagos csökkenés -0,51% vs 0,62%, P=0,012).

A kizárólag kezelési szándékkal („intent-to-treat”) ellátott betegek és a klinikai vizsgálat szigorú szabályainak megfelelő betegek eredményei közötti ellentmondás nem váratlan, hiszen a fiatal betegeknél sok tényező akadályozza a szigorú követelmények betartását (pl. depresszió, alacsony motiváció, stb.) – jegyezték meg Dr. Kalie Tommerdahl (University Colorado School of Medicine, Aurora) és munkatársai a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi kommentárjukban. Alcsoport-analízisek során látszott, hogy a HbA1c csökkenés rassztól, nemtől, eredeti HbA1c koncentrációtól, a diabetes kezeléseitől függetlenül is megjelenik.

A felnőtteken végzett vizsgálatokkal szemben itt nem lehetett kimutatni szignifikáns eltérést a másodlagos végpontokban: nem változott a hatás a BMI, vagy a vérnyomás függvényében. Az ilyen korban észlelhető fluktuációk a pubertással járó ingadozásoknak köszönhető, a kiindulás idején csak nagyon ritkán volt mérhető magas vérnyomás. 

Biztonságossági probléma a vizsgálat alatt nem merült fel, a súlyos hypoglikémia kockázata nagyon alacsony volt, diabeteses ketoacidózis nem fordult elő.

Forrás:

Reures Staff. Dapagliflozin promising as add-on therapy in young people with type 2 diabetes. Reuters Health Information. April 19, 2022.

Tamborlane W, Laffel LM, Shehadeh N, et al. Efficacy and safety of dapagliflozin in children and young adults with type 2 diabetes: a prospective, multicentre, randomised, parallel group phase 3 study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2022; (published online April 1.) https://doi.org/10.1016/S2213-8587(22)00052-3

Tommerdahl KL. Nelson RG, Bjornstad P. Dapagliflozin in young people with type 2 diabetes. Lancet Diabetes & Endocrinology. Published April 01, 2022. Vol 10(5):303-304. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(22)00075-4

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.