hirdetés

Diabeteses retinopathia

A diabeteses retinopathia, a retina microangiopathiája a vakság vezető oka az Egyesült Államok 20–65 éves korú lakossága körében. A rutinszerű szűrés és a korai kezelés költséghatékony módszer a látás megőrzésére. A háziorvosok kulcsszerepet játszanak a kedvezőtlen kimenetelhez vezető szisztémás tényezők befolyásolásában, valamint abban, hogy a betegek idejében eljussanak szemorvoshoz vagy retinaspecialistához szűrés és helyi kezelés céljából. A cikkben a szerző a nem proliferatív és proliferatív diabeteses retinopathia kérdéskörét tekinti át.

Adiabeteses retinopathia a munkaképes korú lakosság látásvesztésének leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Időben megkezdett helyi és szisztémás kezeléssel az esetek döntő többségében elejét vehetjük a betegség következtében fellépő súlyos látáscsökkenésnek. A diabeteses retinopathia rutinszerű szűrése jól felépített, gazdaságos rendszerben történik. Egy 1989-ben megjelent tanulmány1 szerint a proliferatív retinopathiát megelőző szűrővizsgálat és lézerkezelés költsége személyenként és évenként 966 USA-dollár, míg a macula oedema következtében kialakuló látásélesség- csökkenés prevenciójára vonatkozó megfelelő összeg 1118 USAdollár. A közlemény megírásakor ezek a költségek mindössze egyhetedét tették ki annak az anyagi tehernek, amelyet a látásvesztés miatt rokkanttá vált betegek ellátása évente a társadalombiztosításra rótt. Egy 2002-es tanulmány2 átlagosan 4724 dollárra tette azt az összeget, amelyet egy 2-es típusú diabetesben szenvedő beteg retinopathiájának ellátása emészt fel 30 év alatt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael Colucciello, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.