hirdetés

Egyre több a rezisztens baktérium

2007 óta kétszeresére emelkedett az antibiotikum rezisztens fertőzések száma Európában.

hirdetés

Egy új vizsgálat szerint az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben (EU/EEA) 2015-ben több mint 33.000 ember halt meg antibiotikumokra rezisztens bakteriális fertőzésekben. Ez azt jelenti, hogy 2007 óta megduplázódott az ilyen fertőzések száma, és mára annyi haláleset okozói, mint amennyit az influenza, a tuberculosis és a HIV-fertőzések okoznak összesen.

A  2018. november 5-én a Lancetben online megjelent tanulmány szerzői szerint a betegek biztonsága érdekében sürgősen fel kell hívni a figyelmet az antimikróbás szerekkel szembeni rezisztenciára, és alternatív gyógyszereket kell fejleszteni, leginkább a különösen veszélyeztetett idős, vagy kisérőbetegségekkel terhelt, gyenge immunitású betegek számára.

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok által okozott fertőzések nagy kihívást jelentenek a modern társadalmak számára, ezért elkerülhetetlen, hogy pontos, átfogó adatokkal rendelkezzünk a fertőzések gyakoriságáról, az adott baktériumokról, a beavatkozásokról. Dr. Alessandro Cassini (European Centre for Disease Prevention and Control, Solna, Svédország és University Medical Center Utrecht, Hollandia) és munkatársai cikkükben sürgetik az országok összefogását az antibiotikumokra rezisztens bakteriális fertőzések megelőzésére és kezelésére. Az egyes baktériumok és a fertőzések száma országonként jelentősen különbözik. A kutatók 16 rezisztens baktérium kombinációi által okozott fertőzések gyakoriságát becsülték fel az irodalmi adatok, a Monte Carlo szimuláció, és számos egyéb módszer segítségével az European Antimicrobal Resistance Surveillance Network 2015-ös adatai alapján.

Úgy találták, hogy 2015-ben 671.689 rezisztens baktériumok által okozott fertőzés fordult elő az EU/EEA országokban (95% bizonytalansági intervallum (UI): 583,148-763,966). Az antibiotikum-rezisztens bakteriális fertőzések miatti halálesetek száma 33.110 (95% UI: 28,480-38,430) a rokkantságban töltött életévek száma (DALY) pedig 874.541 (95% UI: 768,837-989,068) volt. Az antibiotikumokra rezisztens baktériumok által okozott fertőzések száma 100.000 lakosra számítva 131 volt (95% UI: 113-149) az okozott halálozás pedig 6,4/100.000 (95% UI: 5,54-7,48) a DALY pedig 170/100.000 (95% UI:150-192).

A négy leggyakoribb (az esetek 67,9%-áért felelős) fertőző baktérium a: harmadik generációs cephalosporin-rezisztens Escherichia coli, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), carbapenem-rezisztens Pseudomonas aeruginosa és harmadik generációs cephalosporin-rezisztens Klebsiella pneumoniae volt. A colistin- vagy carbapenem-rezisztens baktériumok által okozott fertőzések miatt keletkezett 100.000 lakosonként a DALY-k 38,7%-a (170-ből 65,9).

Relatíve ritkábban fordult elő a carbapenem-rezisztens Klebsiella pneumoniae fertőzés, viszont jelentős halálozással járt. A vancomycin-rezisztens Enterococcus faecalis és E. faecium előfordulása szintén ritka, a Klebsiella pneumoniae-vel nagyjából egyezik, az 1 évesnél fiatalabbaknál illetve a 65 évesnél idősebbeknél fordul elő leggyakrabban.

Kapcsolódó szerkesztőségi közleményében Dr. Evelina Tacconelli és Dr. Maria Diletta Pezzani (Infectious Diseases, Department of Diagnostic and Public Health, University of Verona, Olaszország) sokkolónak nevezte az eredményeket. Arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kellene határozni az antibiotikumok kórházi és otthoni használatának standardjait, és definiálni kellene bizonyos riadó helyzeteket is (pl. olyan magas arányban észlelt rezisztencia, mely már beavatkozást igényel). Az antibiotikumokra rezisztens fertőzés századunk egyik súlyos problémája, melyre a politikának is fel kellene figyelnie és az Európai Parlamentben kellene megfelelő döntéseket hozni, a tagállamok meg kellene állapodni - a levegőszennyezettség csökkentése érdekében tett intézkedésekhez hasonlóan - a rezisztens baktériumok által okozott fertőzések megelőzésének és kezelésének kérdésében is. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The Lancet Infectious Diseases

3. The Lancet Infectious Diseases

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.