hirdetés

Elfogadható biztonságú biológiai kezelés atopiás dermatitisben

Az AD UP vizsgálat 52 hét utáni eredményei igazolták először, hogy az upadaticinib hosszú idejű alkalmazása az atopiás dermatitis kezelésére hatásos, biztonságossága elfogadható.

hirdetés

Két új klinikai vizsgálat szerint az upadacitinib (Rinvoq, AbbVie) lokálisan alkalmazott kortikoszteroidokkal együtt biztonságosan és hatásosan alkalmazható a serdülők és a felnőttek mérsékelt, vagy súlyos atopiás dermatitisének 52 hetes kezelésére, és jobbnak bizonyult, mint a dupilumab (Dupixent) nevű biológiai hatóanyag. 

A jelenleg mérsékelt és súlyos aktív rheumatoid arthritis (RA) kezelésére törzskönyvezett Janus kináz (JAK) gátló upadacitinib hatását atópiás dermatitisben elemző Measure Up 1 és a Measure Up 2 Fázis III vizsgálatokban 16 hetes monoterápiában napi 15 mg-os és napi 30 mg-os adagokban – a placebóhoz képest - hatásosnak bizonyult ebben a kórképben is. Az ezeket követő Fázis III AD UP vizsgálatban helyi kortikoszteroiddal kombinálva adva a placebo + plusz helyi kortikoszteroid kezeléshez képest 16 hét után biztonságosnak és jobb hatásúnak bizonyult mérsékelt és súlyos atopiás dermatitisben.

Egy újabb vizsgálatban az AD UP-ot kiterjesztették 901 betegre, akik közül 300-an napi 15 mg upadacitinib + helyi kortikoszteroid, 270-en napi 30 mg upadactinib + helyi kortikoszteroid, 304-en pedig placebó + helyi kortokoszteroid kezelést kaptak. Minden beteg krónikus atopiás dermatitisben szenvedett, ami a teljes testfelületük legalább 10%-át érintette, az Eczema Area and Severity Index (EASI) értéke legalább 16, a validált Investigator’s Global Assessment for Atopic Dermatitis (vIGA-AD) érték legalább 3, míg a Worst Pruritus-Numerical Rating Scale (WP-NRS) érték legalább 4 volt. A 16 hétnél a placebo csoport betegeit tovább randomizálták: vagy 15 mg (144-en), vagy 30 mg (139-en) upadacitibet kaptak a helyileg alkalmazott kortikoszteroid mellett. 52 hétnél a 30 mg-os upadacitinib plusz kortikoszteroid csoport 69,0%-ban elérte az elsődleges végpontkét kitűzött 75%-os EASI javulást, de a 15 mg-os upadacitinib plusz kortokoszteroid csoportban is 50,8%-os volt az eredmény. Az 52. hétnél a szigorúbb EASI 90-s eredmény a 15 mg-os csoportban 37,3%, a 30 mg-os csoportban 55,0%-os volt. A kutatók által használt másik mérés (vIGA-AD) szerint a 15 mg-os csoportban 33,5%-os a 30 mg-os csoportban 45,2%-os eredményt igazoltak. A WP-NRS a 15 mg-os csoportban 45,3%-kal, a 30 mg-osoknál 57,5%-kal javult, azaz az upadacitinib igen hatásosan csökkentette a viszketést.

Biztonságossági kérdések

Az 52 hetes vizsgálat során a szer RA elleni vizsgálatához hasonlóan nem jelentkezett új biztonságossági probléma, annak ellenére, hogy az 2019-ben, a rheumatoid arthritisre kiadott engedélyben is elrendelte a készítmény dobozán a fekete keretes figyelmeztetés feltüntetését, mely szerint (mint azt más, engedélyezett JAK gátlóknál, pl. a tofacitinibnél) növekszik a fertőzések, a daganatok és a thrombózis kockázata.

A kezeléssel összefüggő leggyakoribb mellékhatás az akne volt, a 15 mg-os csoportban 14%-ban, a 30 mg-os csoportban 18,6%-ban fordult elő, gyakrabban, mint azt az RA kezelések mellett észlelték: ugyanakkor a mellékhatás nem volt súlyos, és csak ritkán vezetett a kezelés megszakításához. Súlyos kardiális szövődmény, vagy vénás thromboembolia 100 beteg/év alatt 0,2 esetben következett be, haláleset nem történt. A laborvizsgálatok a kreatinin foszfokináz (CPK) emelkedését igazolták, ami általában nem volt súlyos és inkább az erőteljes fizikai aktivitással függött össze, emiatt sem kellett megszakítani a kezelést.

Közvetlen összehasonlítás dupilumabbal

Külön multicentrikus, fej-fej melletti vizsgálat történt az upadacitinib és az atopiás dermatitis elleni egyéb kezelések összehasonlítására. A vizsgálat (Heads Up) során 692 mérsékelt, vagy súlyos atopiás dermatitises betegen összehasonlították az upadaticinibet a subcután adott dupilumabbal. Az eredmények a JAMA Dermatology-ban jelentek meg 2021. augusztusban. A vizsgálat 24. heténél anapi 30 mg-os upadacitinibes betegek 71,0%-a, a két hetente 300 mg-os adagban adott dupilumabos betegek 61,1%-a érte el a primér végpontként meghatározott EASI-75-ös követelményt (P=0,006), az upadacitinib minden másodlagos végpontban is jobb volt a dupilumabnál.

Biztonságosság szempontjából látszott, hogy súlyos fertőzések: ekcema herpeticum és herpes zooster, valamint a laborlelet eltérések gyakoribbak voltak az upadecitinib szedése mellett, míg a conjunctivitist, az injekciós helyi reakciókat inkább a dupilumabot kapó betegeknél fordultak elő, bár ritkán. Vénás thromboembóliákat, súlyos kardiovaszkuláris mellékhatást, gasztrointesztinális perforációt nem jegyeztek fel. Akne az upadacitinib csoportban az AD UP vizsgálatban 16 hétnél 15,8%-ban, a dupilumab csoportban csak 2,6%-ban jelentkezett.

Mivel az atopiás dermatitist nagyon nehéz kezelni, a gyulladás kitartóan fennállhat és súlyos lehet, sok betegnél vezet depresszióhoz. Kezelése teát igen fontos, és ebben az upadaticinib igen hatásosabb gyógyszernek tűnik – a bőrtünetek komplett javulására magas százalékban lehet számítani, a viszketést akár 1 hét alatt is mérsékli-, azonban a lehetséges komorbiditásokat szem előtt kell tartani, így az upadacitinib kezelésre kerülő betegek előző, vagy jelenleg is fennálló kísérő-betegségeit, mint pl. máj-, vese-betegségét, vagy daganatát mindenképp figyelembe kell venni. és a beteggel, a terápiára vonatkozó közös döntés meghozatala előtt ismertetni kell a szer előnyei mellett annak lehetséges mellékhatásait, mint az akne, a herpez zoster, vagy az egyéb súlyos fertőzések.

Forrás:

Melville NA. Upadacitinib effective and safe in atopic dermatitis at 52 weeks. Medscape Medical News. August 19, 2021.

 Silverberg JI, de Bruin-Weller M, Bieber T, et al. Upadacitinib plus topical corticosteroids in atopic dermatitis: Week 52 AD UP study results. J Allergy Clin Immunol 2021 Aug 14;S0091-6749(21)01212-4. doi: 10.1016/j.jaci.2021.07.036. Online ahead of print.

Blauvelt A, Teixeria HD, Simpson EL, et al. Efficacy and safety of upadacitinib vs dupilumab in adults with moderate-to-severe atopic dermatitis. A randomized clinical trial. JAMA Dermatol. 2021;157(9):1047-1055.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.