hirdetés

Emlőrák után sem veszélyes a terhesség

Az emlőrákon átesett betegek későbbi gyermekvállalása nem növeli a daganat kiújulásának esélyét.

hirdetés

Az emlőrák igen gyakran fordul elő a reproduktív korban lévő nők között. Tekintve, hogy a trendek szerint a gyermekvállalás időben kitolódott, sokszor a családalapítás előtt kell a daganattal szembe nézni. Noha az újonnan felfedezett betegek legalább fele érdekelt a gyermekvállalásban, a kezelések után alig 10%-uk esik teherbe. Mind az orvosok, mind a betegek meg voltak arról győződve, hogy az ösztrogén receptort hordozó (ER pozitív) emlőrák relabálhat terhesség esetén. A félelem alapját az képezi, hogy várandósság alatt megnő a szervezet ösztrogén szintje, ami a visszamaradt, rejtett daganat sejtek növekedéséhez, osztódásához, végül a tumor újbóli megjelenéséhez vezet. Egy másik elterjedt elmélet szerint az adjuváns hormonterápiát le kell állítani gyermekvállalás előtt. Ismereteink szerint a hormon kezelés megakadályozza a daganatsejtek újbóli kialakulását. Általánosan 5, bizonyos esetekben akár 10 évig is folytatni kell.

A közelmúltban került lebonyolításra a belga onkológus, Matteo Lambertini által egy retrospektív vizsgálat, melynek eredményei az amerikai Onkológiai Társaság éves gyűlésén kerültek bemutatásra. A vizsgálatba 1200 olyan emlőrákból gyógyult nőt választott be, aki teherbe kívánt esni. Eredményei szerint a korai emlőrákból kikezelt betegek terhessége nem befolyásolja a tumor relabálási esélyét. A halandósági mutatók pedig ugyanolyanok a gyermeket vállaló és nem vállaló nők között.

A szerzők szerint mindezidáig ez a legnagyobb esetszámú vizsgálat, mely a témával foglalkozik. A beválasztás során a 2008 előtt felfedezett, nem metasztatikus, 50 évnél nem idősebb daganatos betegek kerültek a vizsgálatba. A betegek 57%-a hordozta az ösztrogén receptort. Az esetek 40%-ában a kedvezőtlen prognosztikai faktorok mutatkoztak már a kezdetekkor úgy mint, nagy tumor tömeg, nyirokcsomó érintettség. Kezelést követen 333-an estek teherbe, 874-en nem. A vizsgálat megfelelő kontrollja miatt egy teherbe esett nőnek 3 kontroll párja is volt. (Ennek oka a kontroll személyre szabása volt.) A diagnózistól a gyermekvállalás igényééig átlagosan 2,4 év telt el. Az ösztrogén receptort hordozó nők később estek teherbe, mint  ER negatív társaik. Számszerűsítve az ER-t hordozók 23%-a a diagnózist követő 5 éven túl lett várandós, míg a receptor negatívak között ez az arány 7%-ra tehető.

A visszatekintés a diagnózis felállítását követő 10 éven keresztül tartott. A betegség mentes túlélés azonos a gyermeket vállaló és nem vállaló csoportban, függetlenül az ER státusztól. A daganat mentes túlélésben nincs különbség, ha a terhesség kihordott, vagy megszakított. Nem befolyásol semmit a teherbe esés időpontja (kezelést követő 2 éven belüli vagy túli). Noha a szoptatással kapcsolatosan kevés adat gyűlt, kimondható, hogy sok esetben még műtéti kezelést követően is kivitelezhető. Annak megléte vagy hiánya azonban nem befolyásolja a túlélést. Az eredményeket hormon receptor státuszra vetítve az alábbiak nyertek bizonyítást: a teljes túlélést nem befolyásolja az ER pozitivitás gyermekvállalás esetén. A vizsgálat egyik meglepő eredménye szerint az ER negatív betegeknél a terhesség 42%-kal csökkenti a mortalitást. (A mechanizmus hátterében immun-és hormonmechanizmusok állhatnak, de ennek konkrét lépései ismeretlenek.)

A szerzők a vizsgálat hiányosságai közé sorolják, hogy nem gyűlt kellő adat a HER2 státuszról (ez pusztán 20%-ban volt ismert), a BRCA mutációval asszociált emlőrákok és terhesség kapcsolatáról, illetve az asszisztált reprodukció hatásait sem sikerült vizsgálni. Szintén további munkát igényel a terhesség és hormonterápia kapcsolatának, pl.: szükségességének, fenntartásának,  biztonságosságának megítélése.

 

Forrás: Science Daily

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.