hirdetés
hirdetés

Esettanulmányok

Bemutatás

Egy 5 hónapos afroamerikai fiút egy téli napon csillapíthatatlan sírás, étvágytalanság, köhögés és az elmúlt napokban fokozódó nehézlégzés miatt hoznak a sürgősségi osztályra. Szövődménymentesen, időre született, még 2 héttel ezelőtt is kizárólag szopott, tápszert nem kapott.

Fizikális vizsgálata során tiszta orrváladék ürülése észlelhető, a légzésszám 40/perc, a bordaközök mérsékelt behúzódásával. Reaktív légúti betegség gyanúja miatt porlasztott albuterolt alkalmaznak, mely némileg javítja a légzési státust. A beteget felveszik a kórházba.

A mellkasi röntgenfelvétel alveolaris beszűrődést mutat a bal felső tüdőlebenyben. Antibiotikum-kezelés kezdődik. Másnap a csecsemő légzése rosszabbodik. Az EKG első fokú AV-blokkot mutat, és a QT-szakasz megnyúlását jelzi. Ennek alapján vért küldenek vizsgálatra a klinikai kémiai laboratóriumba. A minta vizsgálata alatt a csecsemőnél hirtelen apnoe és opisthotonus jelentkezik, melyet egy percen át tartó generalizált merevség, majd ernyedt állapot követ. Pozitív nyomású lélegeztetést alkalmaznak oxigénnel körülbelül 3 percen keresztül, melynek során a szívfrekvencia 80–90/perc.

A beteg intravénás lorazepamot, majd fosphenytoint kap. A laboratóriumból értesítés érkezik, hogy az ionizált kalcium szintje 2,0 mg/dl (0,5 mmol/l) (normálérték 4,9–5,5 mg/dl [1,23–1,38 mmol/l]).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Carla Z. Minutti, MD, W. Frederick Schwenk II, MD, Mayo Clinic, Rochester, MN
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.