hirdetés

Fájdalomcsillapítás akupunktúrával

Az Egyesült Államokban a lassan már nemzeti krízissé váló opioid abúzus miatt egyre több figyelem irányul a nem farmakológiai fájdalomcsillapítás különböző módszerei felé. 

hirdetés

A Southwest Oncology Group (SWOG) S1200 számú vizsgálata szerint az akupunktúra valódi lehetőség a rákkal és a rák-kezeléssel összefüggő panaszok enyhítésére. Az akupunktúra hatásossága nem tudatosult kellőképpen az onkológusokban, ezért nem is nagyon használják. „Ma már elegendő fázis III vizsgálatban igazolódott az akupunktúra hatásossága nem csak az arthralgiákban, hanem a fáradtság kezelésében és a hőhullámok enyhítésében is, és az orvosok egyre gyakrabban ismerik fel, hogy ez a kezelés létezik, és segíthet a betegeik ellátásában” – jelentette ki Dr. Julie Nangia, a Breast Cancer Prevention and High Risk Clinic at Baylor College of Medicine igazgatója.

Dr. Jun J Mao (az Integrative Medicine Service at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) vezetője, akupunktúrás szakember munkatársaival 45 komprehenzív rák-centrum website-ját átnézve 89%-ban talált akupunktúrás információkat, ami 2009-hez képest 30%-os növekedést jelent.

Az aromatáz-gátlókkal kezelt emlőrákos nők ízületi fájdalmának csillapításában alkalmazott akupunktúrás kezelések hatását elemző S1200 jelű vizsgálat eredményei szerint az akupunktúra szignifikánsan csökkenti a posztmenopauzális emlőrákos nők aromatáz-gátlókkal történő kezeléséhez társuló ízületi fájdalmakat a placebóhoz (a hamis akupunktúrához) képest. A vizsgálat 9 nagy területi kórház és 2 akadémiai központ adatait elemezte. A 110 beteg heti kétszeri alkalommal „valódi” akupunktúrás kezelést kapott 6 héten keresztül, náluk 58%-ban javultak a „legrosszabb fájdalom” értékei, míg a „hamis akupunktúrában” részesült 59 betegnél csak 31%-ban állt be javulás.

Az adatok igazolják, hogy egyre több akupunktúrás szakemberre van szükség a rák-centrumok környékén. Egyébként sok beteg maga is elmegy akupunktúrára anélkül, hogy erről tájékoztatná orvosát. Adam Schreiber vizsgázott akupunktúrás szakember szerint az orvosok hezitálnak az akupunktúrát igénybe venni, mivel nem értik annak lényegét, és hiányolják a bizonyítékokat, miközben a betegek többsége valamikor a daganat kezelése során akupunktúrás kezelésben részesül. „Az akupunktúra a daganatkezelés semmilyen formájával nem ütközik” – szemben a kínai növényi kezelésekkel, melyek nem mindig biztonságosak – jelentette ki Schreiber.

Mao szerint az akupunktúrát az egészségügyi szakemberek azért nem javasolják, mert: sok orvos és nővér nem bízik az akupunktúrás kezelésben (42%), a biztosító nem fedezi az akupunktúrát (25%), az akupunktúra költsége (22%), a nehezen megtalálható akupunktúrás szakember (18%) és a kezelés időigénye (17%). A megkérdezettek mindössze 7% említette az akupunktúrás tű okozta fájdalom miatti félelmet, mint akadályozó tényezőt.

Az USA biztosítási helyzete nem hasonlítható hazánkéhoz, de érdekességként érdemes megjegyezni, hogy Mr. Schreiber az első akupunktúrás vizitért, megbeszélésért 150 USD-t kér, a további vizitekért 90 Dollárt kell fizetni. Az Államok egyes helyein már biztosítást lehet kötni az akupunktúrás kezelésekre is.

 

Forrás: 

1. Medscape Oncology

2. 2017 San Antonio Breast Cancer Symposium; December 5-9, 2017; San Antonio, Texas

3. JNCI Monographs

4. Integrative Cancer Therapies

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.