hirdetés

Finom falatok az iskolába

A szülőknek célszerű elgondolkodniuk azon, hogy hogyan is tehetnék változatossá és egészségessé gyermekeik iskolai ebédjeit. Néhány tanács a New York-i kórház táplálkozástudósaitól az ételek egészségesebbé tételére.

hirdetés

Sok szülőnek fontos, hogy változatossá és egészségessé tegye gyermeke iskolai étkezését. „Nem szükséges tiltólistára tenni a különféle rágcsákat és a cukrot ahhoz, hogy biztosítsuk a gyerekek kiegyensúlyozott táplálkozását” állítja Dr. Joel Lavine, a NewYork-i Morgan Stanley Gyermekkórház gasztroenterológiájának vezetője. „ A gyerekek ugyanúgy hozzájuthatnak a kívánt cukorhoz alacsony zsírtartalmú rágcsálnivalókból és gyümölcsökből, és egyúttal a szülők is elégedettek lesznek a tápanyagtartalommal.”

Néhány gyermeknek speciális diétára is szüksége lehet (pl. Crohn-betegségben, IBS-irritábilis bél szindróma esetén), amire ügyelni kell az ételek összeállításakor. Kerülni kell a tüneteket kiváltó ételeket. Crohn-betegség aktív szakában ez a rostban gazdag élelmiszerek és friss gyümölcs elhagyását jelentheti. Irritábilis bél szindrómásoknak a poliol-tartalmú ételeket kell kerülni, mert puffadást okozhatnak. A poliolok (cukoralkoholok) - ilyen pl. a maltit, szorbit, xylit, eritrit és az izomalt - többértékű alkoholok, kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos cukor és kevésbé édesek is. Nem okoznak fogszuvasodást, mivel a szájban lévő baktériumok és a nyál maltáz enzimje ezeket nem tudja lebontani. Élelmiszeradalékként édesítésre használják, megtalálhatók többek közt alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekben, rágógumikban.

Néhány tanács a New York-i kórház táplálkozástudósaitól az ételek egészségesebbé tételére:

  • Helyettesítsük a sós rágcsálnivalókat. A haszontalan chipsek és perecek helyett érdemes kipróbálni a forró levegős technikával (kevés tengeri sóval és olívaolajjal) készült pattogatott kukoricát. Ezzel nem csak rostot és egészséges zsiradékot biztosítunk  szervezet számára, de egyúttal kevesebb nátriumot viszünk be, mint a legtöbb iparilag feldolgozott chipsszel és pereccel.
  • Alternatívák táplálékallergiásoknak. A mogyorókrémes-lekváros (PB&J) kenyeret szerető, de földimogyoró –allergiában szenvedő gyerekeknél megoldást jelenthetnek a napraforgómagból készült krémek, illetve sárgaborsópüré alapú termékek.
  • A gyerekek IMÁDJÁK a színeket! Egy jó szendvics-alternatíva pl. a „szivárvány-wrap”: Teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla humusszal és salátaöntettel megkenve,  aprított paradicsommal, reszelt répával, fejes salátával, avokádóval, uborkával valamint reszelt vöröskáposztával töltve.
  • Csak okosan a kenyérrel. Fehér kenyér helyett használjunk teljes kiőrlésűt a szendvicsek készítésekor. Azokat a teljes kiőrlésű kenyereket válasszuk, ahol az összetevők listáján a teljes kiőrlésű liszt az első helyen szerepel. Ezek gazdagok B-vitaminokban, vasban és rostokban.
  • Ne feledkezzünk meg a sajt kalóriatartalmáról. A sajtoknak magas a kalcium-tartalma, amely fontos a növésben levő gyermekek számára, de nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat is tartalmazhatnak.  Részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú (100 gramm sajtban max. 11 gramm zsír), vagy zsírmentes sajtokat.
  • Válasszuk a sovány húsokat. A csirke-, és pulykahús vagy a tonhal, a lazac (nem olajban eltéve) mind fehérjében gazdag, megfelelő táplálék.
  • Vonjuk be a gyermekeket az ebéd/uzsonna készítésébe, dolgozzunk együtt vele, vigyük magunkkal vásárolni! Ha szeretnének, hadd segítsenek az ételek összeállításában! Biztassuk őket új dolgok kipróbálására. Legyenek változatosak a számunkra összeállított ételek. Támogassuk, fejlesszük a kreativitásukat és kíváncsiságukat!

Forrás: NewYork-Presbyterian Hospital

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.