Gesztációs diabétesz: hajlamosító tényezők és megjelenési formák

GDM-re a diabétesz családon belüli előfordulása, a korábbi terhességek idején fellépett GDM, a metabolikus szindróma kockázati tényezői és bizonyos életmódbeli tényezők hajlamosítanak, valószínűsége az anya életkorával és fogamzás előtti testtömegindexével nő, és az állapot a gyermeket is korai elhízásra hajlamosítja. A megelőzés középpontjában a testmozgás, a testsúly fogamzás előtti rendezése, az állati fehérjék és üdítőitalok fogyasztásának csökkentése, a korábbi gyermekvállalás és a dohányzás mellőzése áll.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Helmut Kleinwechter
a szerző cikkei

Dr. Norbert Demandt
a szerző cikkei

Dr. Ute Schäfer-Graf
a szerző cikkei

Dr. Hidvégi Tibor, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.