hirdetés

Gyermekek fájdalmának csillapítása intranazálisan

A sürgősségi gyermekosztályokon az alsó végtagok sérüléseit követően biztonságos fájdalomcsillapítás érhető el intranazális ketaminnal – írja az Annals of Emergency Medicine című lap legfrissebb száma.

hirdetés

A The PICHFORK (Pain in Children Fentanyl OR Ketamine) Trial elnevezésű vizsgálat az első véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat volt, melyben intranazális analgetikumokat hasonlítottak össze gyermekkori sürgősségi állapotok fájdalomcsillapításában.

„Az intranazális fentanyl alkalmazása már elfogadott a gyermekgyógyászati gyakorlatban, az viszont újdonságnak számít, hogy a ketamin is biztonságosan adható. Ez remek hír a sürgősségi osztályon dolgozó orvosok és fiatal betegeik számára egyaránt, különösen azon betegek esetében, akik nem tolerálják a fentanylt vagy az egyéb többi intranazális fájdalomcsillapítókat – emeli ki a közlemény első szerzője, Andis Graudins professzor (Monash University, Clayton, Ausztrália). − Abban a helyzetben, amikor a gyermek egyébként is szenved a fájdalomtól és a distressztől, a tű nélküli fájdalomcsillapításnak hatalmas lehet a jelentősége.”

A szerzők az intranazálisan adagolt ketamin és fentanyl fájdalomcsillapító hatását hasonlították össze olyan, 3 és 13 éves kor közötti gyermekeknél, akik izolált alsó végtagi sérülés miatt kerültek ellátásra, és fájdalmukat a 10 pontos skálán legalább 7-esnek értékelték. A fájdalom erősségének mediánértéke a kiinduláskor 8/10 volt. Harminc perc elteltével a fájdalomcsökkenés mértéke mediánértékben 4,45-nak adódott a ketamin csoportban és 4,0-nek a fentanyl csoportban. A fájdalomcsökkenés mindkét csoportban 60 percen át fennmaradt. A betegek valamivel nagyobb arányban (83 százalék) voltak elégedettek a ketaminnal, mint a fentanyllal (72 százalék).

Ketamin mellett gyakrabban észleltek mellékhatásokat (a betegek 78 százalékánál), mint fentanyl adásakor (a betegek 40 százalékánál), azonban ezek mindegyike enyhe mértékű volt (leggyakrabban szédülés és bizonytalanságérzés jelentkezett).

„A ketamin kiváló alternatíva lehet a sürgősségi osztályokon ellátott azon gyermeksérültek számára, akik nem tolerálják az opiátokat, mint amilyen például a fentanyl – mondja Graudins professzor. − Ezen túlmenően hatalmas jelentőséggel bírhat az intranazális fájdalomcsillapítás a legfiatalabb gyermekbetegek számára, akik már a tű látványától is rettegnek.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.