hirdetés

Gyermekkori rák túlélőinek követése

A gyermekkori rák túlélése ma jelentősen és örvendetesen megnőtt, de nagyobb figyelmet kell fordítani a túlélők gyermek- és felnőttkori utógondozására. 

hirdetés

Amikor egy gyermek lesz rákos, az különösen tragikus esemény. A javuló kezelési lehetőségeknek köszönhetően a kis betegek túlélése az utóbbi időben jelentősen megnőtt, 80%-uk túléli a betegséget követő első 5 évet. A betegséggel gyermekkorban sikeresen megküzdők egészségi állapota azonban rosszabb lesz, számos betegség nagyobb kockázatának vannak kitéve és halálozási arányuk is nagyobb, mint azon kortársaié, akiket a daganat elkerült. Ezt azért is nagyon fontos tudnunk, mert egészségi problémájuk gyakran észrevétlen és ezért kezeletlen marad.

Dr. Nickhill Bhakta onkológus (St. Jude Children Research Hospital, Memphis, USA) és munkatársai a St Jude Lifetime Cohort Study (St. Jude LIFE) keretében 5522 olyan felnőtt krónikus betegségeit és halálozását vette górcső alá, akiknek gyermekkorukban rákos megbetegedésük volt Valamennyi beteg legalább 10 évet élt a diagnózist követően, az értékelés időpontjában 3010 (54,5%) volt életben. egészségi adataikat korban és nemben hozzájuk hasonló 272 gyermekkorában egészséges önkéntes adataival vetették össze. A kutatók összesen 168 betegséget vagy egészségi problémát vettek be az értékelésbe, ezekből un. kumulatív betegségteher mutatót számítottak, melybe az élet során előforduló különböző betegségek gyakorisága és súlyossága szerepelt.

A gyermekkori rákot túlélők hosszútávú egészségének ezen eddigi legátfogóbb vizsgálatában azt találták, hogy a gyermekkori rákot túlélők 99,9%-ának 50 éves korára lesz valamilyen krónikus egészségügyi problémája, és 96%-uk betegsége súlyos, életveszélyes vagy halálos, és 17 olyan krónikus betegséggel küszködnek, amelyek közül 5 súlyos, életveszélyes vagy halálos. Az egészséges önkéntesek között csak 9 súlyos, életveszélyes vagy halálos krónikus betegség fordult elő és ezek közül csak 2 volt súlyos, életveszélyes vagy halálos.

A ráktúlélők körében leggyakoribb volt egy újabb daganat (50 éves korukban már 37%-uknál diagnosztizáltak egy második rákot), ezt követték a gerincvelő-, a tüdő-, a szív- és érrendszeri- valamint a hormonális megbetegedések. A későbbi megbetegedések szempontjából az sem volt mindegy, milyen eredetű volt a gyermekkori daganat: a kumulatív betegségteher a központi idegrendszeri daganat túlélői körében volt a legmagasabb, ők életük során átlagosan 24 krónikus betegségben szenvedtek. A kéaőbbi krónikus megbetegedések aránya a csírasejt daganatok esetén volt a legalacsonyabb, ők felnőtt életükben 14 krónikus betegséggel kellett szembesüljenek. Általánosságban a krónikus betegségek annál súlyosabban voltak, minél idősebb volt a gyermek a rák diagnózisakor, minél magasabb dózisú agyi- és mellkasi sugárterhelés érte a kezelés során, és minél korábbi évtizedben történt a kezelése.

Type of impairment also depends on type of cancer

A későbbi egészségkárosodás típusa függ a korábbi rák típusától, de gyekran a kezlés (kemo- vagy radioterápia) mellékhatása is lehet. A vérképzőrendszeri daganatok túlélői között később gyakran fordul elő szív-érrendszeri megbetegedés és másodlagos tumor. A központi idegrendszeri tumorok után viszont gyakran már igen hamar neuropátia és halláscsökkenés alakulhat ki, amely ugyan nem rosszabbodik az idő múlásával, de megfigyelést igényel.A napjainkban diagnosztizált kis betegek a célzott terápiáknak és az alacsonyabb dózisú besugárzásoknak köszönhetően kevésbé vannak kitéve későbbi életük során a krónikus megbetegedések veszélyének.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a gyermekkori ráktúlélők szoros követése és egészségi problémáik azonnali orvoslása alapvető fontosságú a felnőttkori krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.