hirdetés

Háziorvosokat várnak epidemiológiai kutatáshoz

A Semmelweis Egyetem az ország minden pontjáról várja háziorvosok jelentkezését a COVID-19 védőoltások eredményességét vizsgáló epidemiológiai kutatáshoz.

hirdetés

Háziorvosokat várnak epidemiológiai kutatáshoz.

A Semmelweis Egyetem az ország minden pontjáról várja háziorvosok jelentkezését a COVID-19 védőoltások eredményességét vizsgáló epidemiológiai kutatáshoz. A vizsgálat a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának irányításával, egy többközpontú európai vizsgálat részeként zajlik, melynek során többek között azt vizsgálják, hogy mennyire védenek a COVID-19 elleni védőoltások az éppen domináns variáns ellen, milyen gyorsan csökken a védettség idővel, illetve, hogy vakcina típusok szerint számolni kell-e jelentős különbséggel.

A kutatásban résztvevő háziorvosok a mintavételért és egy rövid kérdőív kitöltéséért díjazásban részesülnek. A résztvevő háziorvosok számára a Semmelweis Egyetem biztosítja a légúti mintavételi egységet, a minták szállítását és elemzését, valamint a háziorvosok elektronikus úton megkapják a laboratóriumi vizsgálati eredményről szóló leletet. A háziorvosok így jelentős segítséget kapnak a praxisukban jelentkező, COVID-19 gyanús esetek teszteléséhez.

 

Tisztelt Háziorvos Kolléga!

Lesz-e következő pandémiás hullám? Milyen gyorsan csökken a védettség a COVID-19 oltás óta eltelt idő múlásával? Szükséges-e és mikor további ismétlő oltás? Milyen támogatást kapnak a háziorvosok a COVID-19 esetek azonosításához azt követően, hogy az Országos Mentőszolgálat 2022. április 19-től már nem végez mintagyűjtést? Ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatják most leginkább a szakembereket.

A pandémia jövőbeli lefolyását illetően a legjobbat reméljük, de készülni a legrosszabb eshetőségekre kell. Bár 2022 nyarán remélhetőleg lehetőség nyílik mindannyiunk számára a pihenésre is, de nem feledkezhetünk meg a 2022-23-as őszi-téli légúti szezonra történő felkészülésről és a szakmai hálózatépítésről sem.

A COVID-19 elleni védőoltások eredményességét monitorozó vizsgálatunk egy európai többközpontú vizsgálat része, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ támogat és az Epiconcept* koordinál. Ennek keretében több ország részvételével egy EU-szintű háziorvos hálózatot hoztunk létre, amelyben a résztvevők közösen, azonos módszertan szerint megtervezett és végrehajtott kutatásokban képesek részt venni. Az európai szintű háziorvos hálózat létrehozásának és az ezen keresztül történő adatgyűjtéseknek az a legfőbb előnye, hogy nemcsak országos szinten, hanem összevontan EU-s szinten is lehet értékelni, összehasonlítani az egyes oltóanyag típusok eredményességét a hétköznapi használat során.

Magyarországon eddig csak szűk körben volt lehetőség részt venni a vizsgálatban, de mostantól országosan kiterjesztjük a vizsgálatot. Ezért most Önnek is van lehetősége csatlakozni ehhez a nemzetközi szakmai hálózathoz!

Az együttműködés kölcsönös előnyökkel járhat: Ön jelentős segítséget kaphat tőlünk a praxisában jelentkező, COVID-19 gyanús esetek teszteléséhez, és első kézből férhet hozzá a napi munkájához szükséges európai és hazai járványügyi adatokhoz, mi pedig fontos információkat kaphatunk Öntől a járvány terjedéséről és a védőoltások eredményességéről.

Jelen levelünkkel tisztelettel felkérjük az epidemiológiai kutatásunkban való részvételre, melynek célja a COVID-19 védőoltások eredményességének vizsgálata a 18 évesek és idősebbek körében (kutatásvezető: Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ, etikai engedély szám: ETT/TUKEB IV/1885-5/2021/EKU).

Amit nyújtunk Önnek:

-        rendszeres tájékoztatás a COVID-19 pandémia alakulásáról, a védőoltással megszerzett védettség csökkenésének üteméről (hírlevél);

-        légúti mintavételi eszközök és logisztika térítésmentes biztosítása (a kutatásba bevont páciensek mintái számára);

-        laboratóriumi vizsgálati háttér biztosítása és a laboratóriumi vizsgálati eredményről szóló lelet elektronikus úton megküldése térítésmentesen (a kutatásba bevont páciensek mintáira vonatkozóan);

-        genomikai vizsgálat biztosítása, szekvenálás, variánsmonitorozás térítésmentesen (a kutatásba bevont páciensek mintáinak vizsgálatára);

-        a vizsgálatban résztvevő, rendszeresen mintavételt végző háziorvosok számára gyorstesztek biztosítása a munkájuk ösztönzése érdekében.

Amit kérünk:

-        a protokollnak megfelelő páciensek bevonása;

-        légúti mintavétel, mintatárolás, mintaszállítóval kapcsolattartás;

-        rövid, strukturált vizsgálati kérdőív pontos kitöltése (kb. 10 perc);

-        együttműködés a kutatásvezető intézettel.

 

A vizsgálati protokollban szereplő előírásoknak megfelelően kiválasztott, megfelelően dokumentált betegek után bruttó 5.000 Ft/beteg javadalmazásban részesülnek a résztvevő háziorvosok.

 

 

Részletesebb tájékoztatás a vizsgálatban résztvevő orvos teendőiről a kutatás során:

A 2022. évre tervezett vizsgálat módszertana hasonló a korábbi influenza szezonokban alkalmazottal, amelyben Önök közül is sokan részt vettek. A vizsgálat eset-kontroll** módszerrel történik, és a vizsgálatban résztvevő személyek kérdőív segítségével összegyűjtött adatainak és a légúti minták laboratóriumi vizsgálati eredményeinek elemzésén alapul.

  1. Ha olyan páciens jelentkezik Önnél, aki COVID-19-nek megfelelő tünetekkel rendelkezik és 18. életévét betöltötte, akkor tájékoztatja a vizsgálatról és felajánlja neki a vizsgálatban való részvételt.
  2. A vizsgálat feltételei*** szerint kiválasztott betegnek átadja a betegtájékoztatót, és két példányban aláíratja a beleegyező nyilatkozatot (egyik példány a betegé, a másikat a háziorvos megőrzi és a vizsgálat zárásakor eljuttatja a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központba).
  3. Légúti mintát vesz az általunk biztosított mintavevővel, és a VTM-be helyezi a mintát. A mintát az elszállításig hűtőbe helyezi.
  4. Kitölti az elektronikus kérdőívet részben a beteg kikérdezésével, részben a saját betegdokumentációja alapján. Ez tartalmazza a védőoltási státuszra vonatkozó adatokat is.
  5. Értesíti a mintaszállítót arról, hogy szállítsa el az összegyűjtött mintákat (a megfelelően kitöltött virológiai beküldő lappal együtt).
  6. Közreműködik a kérdőívben szereplő adatok javításában és validálásában, amennyiben erre felkérést kap.

A részvételi szándékát kérjük, jelezze az EvaSys rendszerben kitölthető részvételi szándéknyilatkozattal, ami az alábbi linken érhető el: http://evasys.sote.hu/evasys/online.php, a jelszó: COVID2. A kérdőív 4. oldalának jobb sarkában látható „Elküld” gombra kattintva véglegesíthető a nyilatkozat.

Ezt követően megbízási szerződést kötünk Önnel. További tájékoztatást a kutatásról e-mail-ben és telefonon adunk, a szükséges dokumentumokat (beküldő lap, betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat) és mintavételi eszközöket pedig eljuttatjuk Önöknek. Amint megkapja tőlünk a VTM-et, már kezdheti is a mintagyűjtést.

Tájékoztatjuk arról, hogy a kutatásban való részvételi szándékát a későbbiekben bármikor visszavonhatja. 

Ha további kérdése van a vizsgálattal kapcsolatban, kérjük, írjon nekünk az  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címre vagy keresse telefonon Túri Gergőt (+06-30-016-4157).

 

Tisztelettel,

Dr. Oroszi Beatrix

kutatásvezető

Semmelweis Egyetem

Epidemiológiai és Surveillance Központ

mb. igazgató

 

* Az Epiconcept az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Epiconcept ECD.11486 közvetlen szerződése alapján felelős az „Infrastruktúra fejlesztésért és a COVID-19 elleni védőoltások vakcinaeredményességi vizsgálatainak lefolytatásáért az EU/EGT tagállamokban” (https://www.epiconcept.fr/en/produit/i-move-covid-19/).

** Az esetek azonosítása első lépésben egységes klinikai esetdefiníció segítségével, második lépésben pedig laboratóriumi megerősítéssel történik. A betegek vizsgálatba toborzásakor az elektronikus kérdőívben információt gyűjtünk a megelőző COVID-19 elleni védőoltásokról, majd az adatok elemzésekor összehasonlítjuk az átoltottságot a laboratóriumi PCR-vizsgálattal megerősített COVID-19 betegek (esetek) és a SARS-CoV-2 PCR-negatív kontrollok között.

***A vizsgálat résztvevői: azok a 18 éves, vagy annál idősebb személyek, akik a 2022. évben a meghatározott klinikai esetdefiníciónak megfelelő COVID-19 tünetekkel felkeresik a vizsgálatban résztvevő háziorvosok valamelyikét, és vállalják a vizsgálatban való részvételt.

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.