hirdetés

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

  FŐ SZEMPONTOK 
 1. A SIDS poligénes, multifaktoriális eredetű állapot, amelyben genetikai, környezeti és magatartási/szociokulturális tényezők egyaránt szerepet játszanak.  
2. A prenatális és posztnatális dohányfüst-expozíció a SIDS jól ismert kockázati tényezője. A születés előtt környezeti dohányexpozíciónak kitett csecsemőknél nagyobb valószínűséggel figyelhetők meg ébredési zavarok.  
3. Az otthoni légzésfigyelő monitorok alkalmazása nem ajánlható a SIDS megelőzésére; valamennyi csecsemőt mindig háton fekvő helyzetben kell letenni aludni; a cumi használata bátorítandó a SIDS kockázatának mérséklésére; a prenatális és posztnatális dohányfüst-expozíció kerülendő; és közös szoba javasolt, a fekvőhely megosztása nélkül.

   Meghatározás
   A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS, sudden infant death syndrome) egy évnél fiatalabb csecsemőnél bekövetkező hirtelen, nyilvánvaló ok nélküli halál. Rendszerint korábban egészséges csecsemőnél fordul elő, és az eset alapos kivizsgálása ellenére – beleértve a teljes körű boncolást, a helyszíni vizsgálatot és a kórelőzmény áttekintését – nem derül fény a halál okára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Rachel Y. Moon, MD, és Linda Y. Fu, MD MSc
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.