hirdetés

Rachel Y. Moon, MD, és Linda Y. Fu, MD MSc cikkei

  #1
2007-10-01 00:00:00

  FŐ SZEMPONTOK 
 1. A SIDS poligénes, multifaktoriális eredetű állapot, amelyben genetikai, környezeti és magatartási/szociokulturális tényezők egyaránt szerepet játszanak.  
2. A prenatális és posztnatális dohányfüst-expozíció a SIDS jól ismert kockázati tényezője. A születés előtt környezeti dohányexpozíciónak kitett csecsemőknél nagyobb valószínűséggel figyelhetők meg ébredési zavarok.  
3. Az otthoni légzésfigyelő monitorok alkalmazása nem ajánlható a SIDS megelőzésére; valamennyi csecsemőt mindig háton fekvő helyzetben kell letenni aludni; a cumi használata bátorítandó a SIDS kockázatának mérséklésére; a prenatális és posztnatális dohányfüst-expozíció kerülendő; és közös szoba javasolt, a fekvőhely megosztása nélkül.

   Meghatározás
   A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS, sudden infant death syndrome) egy évnél fiatalabb csecsemőnél bekövetkező hirtelen, nyilvánvaló ok nélküli halál. Rendszerint korábban egészséges csecsemőnél fordul elő, és az eset alapos kivizsgálása ellenére – beleértve a teljes körű boncolást, a helyszíni vizsgálatot és a kórelőzmény áttekintését – nem derül fény a halál okára.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.