hirdetés

Hogyan hatástalanítják a baktériumok a kemoterápiát?

A hasnyálmirigy daganatsejtjeiben hordozott baktériumok nagy hatékonysággal bontják a daganatsejtek elpusztítása céljából adott kemoterápiás szert, a gemcitabint.

hirdetés

A közelmúltban jelent meg a Science hasábjain, hogy a hasnyálmirigy rák kemoterápiás kezelését jelentősen hátráltatják bizonyos internalizált baktériumok. A Ravid Straussmann vezette nemzetközi kutatócsoport arra talált rá, hogy a pankreász rákos sejtjei baktériumokat hordoznak, mi több, olyan enzimkészlettel rendelkeznek, melyek inaktiválják a gyakorta használt kemoerapeutikumokat, pl. a gemcitabint. További megfigyeléseiket állatkísérletes modellben tették. Empirikusan adott antibiotikum hatására megindult, sőt javult a terápiás válaszkészség.

A baktériumokat internalizáló daganatsejtek elmélete manapság a tudomány forró pontja. Straussmannék először magát a jelenséget akarták igazolni, hogy a daganatsejt és a baktérium kvázi „szimbiózisban” él. Ezt követően a kemoterápiát befolyásoló hatásra fektették a hangsúlyt.

Első lépésben szövettani mintákat értékeltek újra. A metszetek különféle festésével sikerült egyes baktériumokat kimutatni a hasnyálmirigy daganatos sejtjein belül. Több, mint száz mintában tudták a bakteriális jelenlétet igazolni, ami nagy szó, mivel a kontamináció sokszor értékelhetetlenné teszi a szövettani készítményeket.

A második lépés a kezelést befolyásoló hatás felmérése volt. Ebben jó támpontot adott a kutatók egy korábbi munkája. Strausmannék a baktériumflóra hatásait vizsgálták egészséges és daganatos sejtek környezetében. Megfigyeléseik szerint már a külső kontamináció mellett is nőtt a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia. Ennek bizonyítására az egészséges és a daganatos sejtek kemoterápiás válaszkészségét vették alapul steril ill. kontaminált környezetben. (Ez a kutatás is a hasnyálmirigy rákos sejtjeivel történt.) A rezisztencia okára az alábbi magyarázat született: bizonyos daganatsejtek hámsejt irányú differenciációt mutatnak. Általában ezek alkotják a daganatszövet külső rétegét. Amennyiben ezek a sejtek mikrokörnyezetükben baktériumokkal kerülnek kapcsolatba, úgy nő a gemcitabinnal szembeni rezisztencia. Eredményeiknek akkor nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget. A jelen kutatás azonban kiegészítette ezt egy újabb lehetséges magyarázattal. A feldolgozott és bizonyítottan baktériumot tartalmazó daganatsejteket gemcitabinnak tették ki. Sok sejt megakadályozta a kemoterápiás szer hatását és túlélt. További elemzés során jöttek rá, hogy a baktérium metabolizálja, így hatástalanítja a gyógyszert. A kemoterapeutikumok metabolizációjában egy citidin dezamináz enzim vesz részt, minek rövid és hosszú működésű izoformája ismert. A hosszú aktivitású enzimet hordozó baktériumok képesek a gyógyszer hatékony bontására, így túlélik a kemoterápiás kezelést a daganatsejttel egyetemben. A rövidhatású izoenzim kapacitása gyorsan kimerül, így végül a kezelés célt ér: a daganatsejtek elpusztulnak. Eddigi megfigyelések és ismereteink szerint a gemcitabinnak a baktériumokkal szemben nincs specifikus hatása.

A kutatók azonban nem elégedtek meg a mechanizmus azonosításával. Hasnyálmirigyrákos egereket vizsgáltak, miként reagálnak a kemoterápiás kezelésekre. Az állatok daganatsejtjeiben szintén azonosítottak baktériumokat, sőt a citidinbontó enzimet is. Mi több, az állatok egyik csoportjában ki is ütötték a citidinbontó enzim génjét. A gentamicinkezelést követően a kutatók feltételezései bebizonyosodtak. A citidinbontó enzimmel nem rendelkező egerek reagáltak a kemoterápiára, míg az enzimet hordozók nem. Ha az enzimmel rendelkező egerek kezelését antibiotikummal egészítették ki, a válaszkészség megjelent.

A kutatás eredményei számos kérdést vetnek fel. Vajon csak a pankreász tumorok hordoznak ilyen baktériumsejteket? A gemcitabin mellett más gyógyszer inaktiválására is képesek? Milyen létjogosultsága van az immunterápiának ebben az esetben?

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.