hirdetés

Idegsejtek stimulálják a zsírbontást

A szimpatikus idegrendszer zsírsejtekkel szoros térbeli kapcsolatban lévő neuronjai olyan kémiai hírvivő anyagot termelnek, ami megindítja a zsírbontást.

hirdetés

Rendes körülmények között az agy úgy szabályozza a táplálékfelvételt és a zsíranyagcserét, hogy a felnőtt ember testsúlya nagyjából állandó marad. Eddig is ismert volt, hogy amennyiben a szervezetben zsírszövet formájában elegendő energiaraktár van jelen, a zsírsejtek leptint termelnek. Ez a hormon az agyban telítettség érzetet vált ki. Az viszont mindeddig nem tudtuk, hogy a zsírbontást megindító jelek hogy jutnak az agyból a zsírszövetbe.

Portugál-amerikai kutatócsoport első alkalommal mutatta most ki egereknél, hogy a fehér zsírszövetet a vegetatív idegrendszer rostjai szövik át. Amennyiben ezek a neuronokat az agyból érkező jelek aktiválódnak, olyan hírvivő anyagot termelnek, ami felgyorsítja a zsírbontást. Ezen idegsejtek célzott aktivizálása teljesen új terápiaként szolgálhatna az elhízás ellen, olvasható a Cell című szakmai folyóiratban.

Az eredményeink új utakat nyitnak meg a leptinrezisztencia kezelésében, amely egy olyan állapot, melyben a túlsúlyos emberek agya nem reagál a leptin koncentrációjára, számolt be eredményeikről Ana Domingos (Instituto Gulbenkian de Ciência in Oeiras), aki Jeffrey Friedmannal (Rockefeller University, New York) vezeti a munkacsoportot.

Egereknél kétfoton-mikroszkópia segítségével sikerült a zsírrétegben található idegrostokat láthatóvá tenni, melynek nyomán kiderült, hogy ezek a vegetatív idegrendszer szimpatikus rostjai. Ahhoz, hogy tisztázzák ezen idegek zsírbontásban játszott szerepét, olyan genetikailag módosított egereket vontak be a vizsgálatokba, amelyek szimpatikus idegrendszerének neuronjait kék fénnyel történő besugárzással tudták stimulálni. Az optogenetika technológiája lehetővé teszi, hogy ezeket a neuronokat helyileg aktiváljuk, és a zsírbontást, valamint a zsírtömeg csökkenését megfigyeljük.

Az aktivált neuronok noradrenalin idegingerület átvivő anyagot választanak ki, ami a felgyorsítja a zsírbontást. A szimpatikus idegrendszer működőképes neuronjai nélkül a leptin nem képes befolyásolni a zsírbontást. További kísérletek megerősítették, hogy az ideg- és zsírsejtek közötti szoros kapcsolat, valamint a noradrenalin kiválasztása szükséges, és egyszersmind elegendő ahhoz, hogy a leptin hatással legyen a zsírbontásra. Egy leptinrezisztenciában szenvedő embernél ugyanazt a hatást lehetne tehát elérni farmakológiai hatóanyaggal, ami közvetlenül aktiválja a zsírszövetben található idegsejteket. Ez egy teljesen új stratégia lehet az elhízás kezelésére.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.