hirdetés

Gyógynövény a kilók ellen

Cell című szaklapban megjelent amerikai tanulmány szerint elhízott egerek testsúlya rövid időn belül csökkent celastrol-kezelés hatására. Az ezzel kapcsolatos humán vizsgálatok még folyamatban vannak.

hirdetés

Egy kelet-ázsiai gyógynövény gyökerében található vegyület meglepően hatásosnak bizonyult a túlsúlyosság kezelésére irányuló állatkísérletekben. A celastrol nevű összetevő felerősíti a telítettség érzésért felelős hormon, a leptin hatását, ami gyors és jelentős mértékű testsúlycsökkenéshez vezet.

Ulmut Ozcan, a Boston Children’s Hospital kutatócsoportjának vezetője szerint, ha a celastrol az emberre is olyan hatással van, mint amit az egereknél tapasztaltak, akkor az elhízást nagyon hatékonyan lehet vele kezelni. A kutatók komplex molekuláris genetikai szűrővizsgálatokkal több, mint ezer tesztanyagból azonosították a celastrolt, mint hatásos vegyületet. A vizsgálatok szerint az egerek máj- és agysejtjeiben a génaktivitásra fejt ki pozitív hatást, ezzel normalizálva a leptin funkcióját.

A leptinnek fontos szerepe van a zsíranyagcserében, és a testsúly kialakításában. A hormon elsősorban a zsírszövetből szabadul fel, és jelzi az agynak, hogy elegendő energiatartalékok állnak rendelkezésre. Ilyenkor normál esetben a hipotalamusz telítettség érzése leállítja a táplálékfelvételt. Ritkán fordul elő, hogy a túlsúlynak a leptintermelés hiánya az oka. A legtöbb elhízott ember leptinszintje igen magas, azonban eddig ismeretlen okból a hormon náluk hatástalanná vált. A kutatók húsz éve keresik a megoldást, amivel ez a leptinrezisztencia megszüntethető.

Magas leptinszintű elhízott egerekkel folytatott kísérletek azt mutatták, hogy az egyhetes celastrol-kezelés 80%-kal csökkentette a tápanyagfelvételt. A kezelés harmadik hete után az állatok zsírszövetcsökkenése olyan mértékű volt, hogy testsúlyuk 45%-át elveszítették. Mindeközben az izomtömeg megmaradt, a leptinszint pedig az átlagos testtömegű egerekre jellemző értékeket mutatott. Azoknál az egereknél, amelyeknél nem volt leptintermelés, illetve nem termeltek többet, mint a normál súlyú társaik, a hatás elmaradt. Ez megerősíti azt a feltevést, hogy a celastrol a meglevő leptin hatékonyságát fokozza. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kezelés normalizálta a koleszterin- és vércukorszintet, valamint a májfunkciókat is javította. Azonban a kérdés, hogy a celastrol milyen módon állítja helyre a leptin-érzékenységet, még megválaszolatlan maradt.

A celastrol a Tripterygum wilfordii gyökérkivonatából származik, ami emellett még számos, farmakológiailag hatásos alapanyagot tartalmaz. A tradicionális kínai orvoslásban ezeket gyulladások kezelésére és reumatikus megbetegedésekre használják. A kutatók azonban óva intenek az öngyógyítástól, mert a gyógynövény kivonata erősen mérgező összetevőket is tartalmaz.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.