hirdetés

Fiatalkori elhízás is állhat a sclerosis multiplex hátterében

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a fiatalkori elhízás növeli a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét. Ha genetikai hajlammal társul, a kockázatnövekedés akár 16-szoros is lehet.

hirdetés

Egyre több vizsgálati bizonyíték szól amellett, hogy a serdülőkori elhízás a sclerosis multiplex (SM) egyik hajlamosító tényezője. Egy közelmúltbeli eset-kontroll vizsgálat szerint azoknál, akik 20 évesen elhízottak (testtömegindex [BMI] > 30 kg/m2) kétszer nagyobb eséllyel alakul ki később SM, mint azoknál, akik fiatalon normál testsúlyúak. A BMI egyenesen arányos a leptin és fordítottan arányos a 25(OH)-D-vitamin szérumszintjével, ami szerepet játszhat a betegség patomechanizmusában. A leptin befolyásolja a szabályozó (szuppresszor) T-sejtek és a CD4+ (effektor) T-sejtek termelődését és működését, a gyulladásos immunválasz felerősödése pedig összhangban állhat az SM autoimmun eredetével – vélik a kutatók.

Egy másik friss tanulmányban még összetettebb megállapításra jutottak a fiatalkori elhízás szerepét illetően. A sclerosis multiplexszel – jelenlegi ismereteink szerint – legszorosabb kapcsolatban álló két gén, a humán leukocita antigén (HLA)–DRB1*15 allélje, illetve a HLA-A*02 allél jelenlétét is vizsgálták, és kimutatták, hogy az SM kockázatát növelő HLA-DRB1*15 allél, illetve a védő hatású HLA-A*02 allél jelenléte vagy hiánya és a serdülőkori elhízás együttesen és egymásra kölcsönösen hatva befolyásolja az SM későbbi kifejlődésének kockázatát.

Az összefüggés-vizsgálat alapjául egy svéd és egy amerikai eset-kontroll tanulmány adatai szolgáltak. Az előbbi, EIMS (Epidemiological Investigation of MS) néven jegyzett vizsgálatban 40 svédországi klinika adatbázisából választották ki azokat a betegeket, akiknél újonnan diagnosztizáltak SM-betegséget 2005 és 2012 között. Az életkor, nem és lakhely szerint megfeleltetett kontrollokat a népességnyilvántartásból rendelték a betegcsoporthoz random algoritmussal (betegenként 2-2 kontrollt). Az egyéni jellemzőkről és a környezeti hatásokról kérdőíves felméréssel tájékozódtak, majd vérvizsgálatot végeztek a HLA-DRB1*15 és HLA-A*02 státusz megállapításához. Az elemezni kívánt információk összessége 1510 beteg és 2017 kontrollszemély esetében állt rendelkezésre.

A feldolgozott másik eset-kontroll vizsgálat kiindulópontja egy észak-kaliforniai betegellátó szolgálat elektronikus adatbázisa, amely mintegy 3,2 millió amerikai lakos egészségügyi adatait rögzíti. A diagnosztikai információk alapján kiválasztott SM-betegekhez ugyanezen adatbázisból választották ki a megfelelő kontrollokat random algortimussal, a nem, a születési dátum, az etnikai hovatartozás és a lakhely szerinti megfeleltetéssel. Az egyéni és az életmódbeli jellemzőkről telefonos kikérdezéssel gyűjtöttek információt. A kérdéses HLA-géneket 937 SM-beteg és 609 kontrollszemély esetében határozták meg.

Mindkét kohorsz adatainak elemzése azt jelezte, hogy a fiatalkori elhízottság (BMI > 27 kg/m2) statisztikailag szignifikánsan növeli az SM kockázatát a normál testtömegindexű (BMI: 18,5–21 kg/m2) kontrollokkal összevetve. A genotípus és a serdülőkori testtömegindex egymásra hatását vizsgálva szignifikáns kapcsolatot mutattak ki az obezitás és az SM-re hajlamosító HLA-DRB1*15 gén jelenléte, illetve az elhízás és az SM szempontjából védő hatású HLA-A*02 allél hiánya között. A genetikailag leginkább veszélyeztetett – vagyis a HLA-DRB1*15 allélt hordozó, de a HLA-A*02 allélt nem expresszáló – személyek körében a fiatalkori elhízottság a svéd kohorszban 16-szorosra, az amerikai kohorszban 14-szeresre növelte az SM megjelenésének esélyét a genetikai kockázati tényezőktől mentes, normál testtömegindexű egyénekkel összehasonlítva.

Úgy tűnik tehát, hogy a genetikai adottság és a fiatalkori elhízás egymás hatását felerősítve hatnak ki az SM patogenezisében érintett folyamatokra. A korábban említett vizsgálat szerzőihez hasonlóan ez esetben is úgy vélekednek a kutatók, hogy a zsírszövetbeli makrofágok által termelt gyulladásos mediátorok (pl. leptin) által előidézett enyhe, de krónikus jellegű gyulladás oki tényezője lehet az autoreaktív T-sejtek aktiválódásának és a központi idegrendszer következményes károsodásának. A HLA-genotípus kockázatmódosító szerepe pedig vélhetően azzal magyarázható – mondják –, hogy a saját antigének ellen irányuló T-sejt-válasz létrejöttében fontos szerepe van a HLA-géneknek, hiszen az általuk kódolt fehérjék prezentálják az antigéneket a T-sejteknek. Feltételezhető, hogy a nagy kockázatot hordozó HLA-genotípus jelenlétében az obezitás tovább erősíti az autoagresszív immunfolyamatok bekövetkezésének esélyét, ami végeredményben a sclerosis multiplex megjelenéséhez vezet(het).

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.