hirdetés

Speciális MR-vizsgálat segítheti a sclerosis multiplex diagnózisát

Egyfajta speciális, finomhangolású MR vizsgálattal korábban fény derülhet a sclerosis multiplexre, és ennek segítségével nyomon követhető a betegség progressziója is. A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban megjelent közlemény szerint a „kvantitatív fogékonysági feltérképezés” módszere javíthatja a diagnosztikát és a terápiát is.

hirdetés

A kvantitatív fogékonysági feltérképezésnek (QSM, quantitative susceptibility mapping) elnevezett finomhangolású mágnesrezonancia (MR) - vizsgálat „fontos módszer lehet a sclerosis multiplex (SM) és más neurológiai betegségek kórismézésében és monitorozásában” – állítja a kanadai University of Western Ontario orvos- és fogorvoskarának kutatócsoportja, melyet Ravi Menon, a funkcionális MR-vizsgálatok specialistája vezetett.

Menon kiemeli: az új képalkotó módszer legnagyobb erőssége, hogy segítségével számszerűsíthetők a neuronális változások és az SM-re jellemző fehérállományi degeneráció (az idegrostok mielinhüvelyének pusztulása) elkülöníthető a vaslerakódástól. Hangsúlyozza azt is, hogy a vizsgálat alkalmas a neurodegeneratív változások időbeli nyomonkövetésére, ami a jövőben olyan diagnosztikai eszközök kifejlesztéséhez vezethet, melyek segítségével monitorozható a SM progressziója. „Ezzel a módszerrel kvantitatív módon elemezhetjük a mielin- és vaskoncentrációkat és különösen ezek időbeli változásait – mondja. – Egy idő óta már végzünk ilyen vizsgálatokat SM-betegeken, de eddig senki sem tudta, hogy valid módszerről van-e szó vagy sem. Most már tisztában vagyunk azzal, miként kell értelmeznünk az adatokat.”

Az új finomhangolású módszer némi technológiai előrelépést jelent a hagyományos képalkotásban. „Lehetővé vált számunkra, hogy a fehérállományi változásokat elkülönítsük egyéb eltérésektől, például a vaslerakódástól melyek a hagyományos képalkotó felvételeken azonos megjelenésűek” – teszi hozzá a vizsgálat vezetője.

A szerzők azt találták, hogy a QSM képalkotásra legszélesebb körben használt módszere „nem alkalmas kvantitatív képalkotásra”, azaz a kapott MR-felvételek alapján nem mérhető a mielin- és vastartalom. Az újfajta képalkotás során megváltoztatták az MR-berendezés által adott impulzus irányát, így a kísérleti állatok agyát 18 különböző szögből tudták leképezni. Ezt követően az állatok agyát hisztológiai vizsgálatra küldték összehasonlítás végett. A szerzők összevetették az agy mikroszerkezetére – többek között a mielinkoncentrációra és -integritásra, valamint vaslerakódásra − vonatkozó laboratóriumi adatokat.

A most közzétett vizsgálat elsőként állapított meg összefüggést az MR-megjelenés és a hisztológiai mérések között, ami a kutatók reményei szerint azt jelenti, hogy az új módszer alkalmas lehet a SM kapcsán fellépő elváltozások pontosabb elemzésére, illetve annak eldöntésére, hogy ezek az elváltozások korrelálnak-e a betegség progressziójával.

Menon a közelmúltban más kutatási eredményeket is nyilvánosságra hozott, melyek hozzájárulhatnak a SM diagnosztikájának javításához. Eszerint az agyban megfigyelhető fokozott vaslerakódás a SM markere lehet. „SM-re gyanús esetekben – amikor a beteg legelső alkalommal jelentkezik a rendelésen – a frontális kéregben nagy mennyiségben kimutatható vas igen nagy biztonsággal jelzi SM vagy egyéb fehérállományi betegség fennállását” – kommentálta a 2013 októberében nyilvánosságra hozott megállapításokat Menon.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.