hirdetés

Az idegkárosodás kijavítása sclerosis multiplexben

Egy új kutatási eredménynek köszönhetően a jövőben lehetővé válhat a sclerosis multiplexet kísérő idegkárosodások kijavítása. A vizsgálat fényt derített arra a mechanizmusra melynek révén az agyi idegrostok képesek helyreállítani mielinhüvelyüket.

hirdetés

A mielinhüvely épsége ugyanis alapvetően fontos az idegi ingerület gyors továbbításához, illetve a látáshoz, érzékeléshez és mozgáshoz – a sclerosis multiplex (SM) alapvető elváltozása azonban éppen e mielinhüvely pusztulása.

Az edinburghi és cambridge-i egyetem vizsgálatában azt találták, hogy a makrofágok elősegítik a mielin regenerációját. A mielin károsodását követően a makrofágokból egy aktivin-A nevű vegyület szabadul fel, mely további mielintermelődést aktivál.

Dr. Veronique Miron, a University of Edinburgh kutatási központjának munkatársa ezt mondja: „ SM-ben az idegrost külső védőburka leválik, így az idegrostok felszíne szabaddá válik a károsító hatások számára. A SM terápiájára rendelkezésre álló módszerek a kezdeti mileinkárosodás csökkentése révén hatnak, ugyanakkor nem segítik elő a mielinregenerációt. A mostani vizsgálat alapján olyan új gyógyszercélpontokat azonsoíthatunk, melyek fokozzák a mielin regenerációját és segítenek visszanyerni a funkciókat SM-ben.”

A MS Society, a Wellcome Trust és a Multiple Sclerosis Society of Canada által szponzorált vizsgálatban emberek és egerek szövetmintáin tanulmányozták a mielinregenerációt, és az eredményeket a Nature Neuroscience című lapban hozták nyilvánosságra. A kutatók most további vizsgálatokat terveznek annak tisztázására, hogy az aktivin-A miként hat, illetve hogy hatása fokozható-e.

Dr. Susan Kohlhaas, a MS Society biomedikai kutatásvezetője sürgetőnek tartja olyan terápiák kifejlesztését, melyekkel lassítható a SM progressziója. Dr. Karen Lee, a MS Society of Canada elnökhelyettese így látja: „Örülünk annak, hogy olyan kutatást támogathatunk, mely a SM-betegek életét megkönnyítő kezelési lehetőségeket adhat a kezünkbe. Nagyon várjuk a kijavító mechanizmussal kapcsolatos specifikus kutatásokat, hogy kontrollálhatóvá váljanak a SM előre nem látható tünetei.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.