hirdetés

Bizonyos hormonok sclerosis multiplexre hajlamosíthatnak

A közelmúltban nyilvánosságra hozott két vizsgálat szerint az „elhízási hormonként” számon tartott leptin, illetve a fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok növelhetik a sclerosis multiplex előfordulásának esélyét.

hirdetés

Világszerte körülbelül 2,5 millió ember él sclerosis multiplexszel, és naponta 200 embernél állítják fel a betegség diagnózisát. A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer megbetegedése, mely az esetek többségében 20 és 40 éves kor között kezdődik. A SM-betegek többsége izomgyengeséget, koordinációs és egyensúlyzavarokat tapasztal. Súlyosabb esetekben a betegség részleges vagy teljes bénulással is jár. A SM oka még pontosan nem tisztázott, egyes szerzők a központi idegrendszerre irányuló autoimmun mechanizmusokat feltételeznek a tünetek hátterében. Emellett környezeti és genetikai tényezőknek is szerepet tulajdonítanak a betegség kialakulásában. Valószínű a betegség többféle etiológiája, hiszen lezajlása és súlyossága is rendkívül különböző.

A dr. Jorge Correale által vezetett argentínai kutatócsoport 420 olyan, 15 és 20 éves kor közötti személy testtömegindexét elemezte, akiknek fele SM-beteg volt, míg a másik 210 személynél nem állt fenn a betegség a vizsgálatba való belépéskor. A szerzők azt találták, hogy azoknál a személyeknél, akik 20 éves korukban elhízottak voltak, kétszer akkora volt a SM élettartamra számított előfordulási valószínűsége, mint az azonos korú, de normális testtömegindexű résztvevőknél.

A vizsgálat eredményei azt is igazolták, hogy a nagy testtömegindexű résztvevők vérében magas volt a leptin szintje. (A leptin nevű proteint a zsírszövet termeli, és a zsír szervezetben történő raktározásának szabályozása mellett szerepet játszik az étvágy és az immunválasz szabályozásában is. Dr. Correale szerint az elhízás és a SM közötti összefüggést az magyarázhatja, hogy a leptin serkenti szervezetben a gyulladásos immunválaszt.

Az SM és a hormonok kapcsolatát kutató másik vizsgálatban a Kaiser Permanente Southern California kutatói 305 olyan nő adatait elemezték, akiknél SM-et vagy klinikailag izolált szindrómát (a SM prekurzorát) diagnosztizáltak. Feljegyezték, hogy a betegek szedtek-e fogamzásgátló tablettákat, és a kapott adatokat 3050 olyan nő adataival hasonlították össze, akiknél nem állt fenn SM.

A SM tüneteinek jelentkezése előtti 3 évben a SM-betegek 29 százaléka használt hormonális fogamzásgátlást, míg a SM-ben nem szenvedő csoport mindössze 24 százaléka. A nők többsége ösztrogént és gesztagént is tartalmazó kombinált készítményt szedett.

A vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a fogamzásgátlót szedő nőknél 35 százalékkal nagyobb a SM előfordulásának esélye, mint azoknál, akik nem szednek ilyen tablettákat.

A közlemény első szerzője, dr. Kirstin Hellwig szerint: „...a hormonális fogamzásgátlók részben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az SM előfordulása gyakoribb az ezzel a fogamzásgátló módszerrel élő nők körében.”

A vizsgálat eredményeit az American Academy of Neurology 66. éves konferenciáján áprilisban mutatják majd be Philadelphiában.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.