hirdetés

Egy baktériumtoxin sclerosis multiplexet okozhat

Clostridium perfringens baktérium egyik ritka törzse a sclerosis multiplexhez hasonló károsodást okozott egerek agyában, de már egy fiatal nőbetegben is kimutatták a baktériumot.  

hirdetés

Az amerikai Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja egerekkel végzett laboratóriumi kísérletei során Clostridium perfringens baktérium egyik ritka törzsével fertőzött állatok agyában  a sclerosis multiplexhez hasonló károsodást észleltek – írja a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.

A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.

A kutatócsoport korábban egy fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét, amelynek toxinja a véráramon keresztül az agyba kerülhet. A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a mielintermelő sejteket. Az idegsejteket szigetelő velőshüvely (mielin) pusztulása okozza a sclerosis multiplexes betegek tüneteit.

A sclerosis multiplex kialakulásában valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők, többek között feltételezetten virális fertőzések is szerepet játszanak. Magyarországon 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ilyen beteget tartanak számon.

Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyag váltja ki a  sclerosis multiplecet akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a kór kialakulását.

 

forrás: BBC, hvg.hu

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.