hirdetés

A fogyás szívvédő hatású

Felnőtt kori súlyfelesleggel küzdőknél az átmeneti - de megfelelő mértékű - fogyás is kedvezően hat a szív egészségére.

hirdetés

A fenti megállapítás egy páratlanul hosszú, hat évtizedes megfigyeléses vizsgálatból (National Survey of Health and Development Study) származik. A University College London kutatói 5362 angliai, skóciai és Wales-i lakost követtek 1946-beli születésüktől kezdve 60–64 éves korukig annak megállapítására, hogyan alakul a kardiovaszkuláris és a diabétesz-kockázat a testtömeg változásaitól függően. A testtömegindexet (BMI) gyermek- és felnőtt korban is több alkalommal meghatározták (2, 4, 6, 7, 11, majd 36, 43, 53 évesen és a követés lezárulásakor). Rendszeren ellenőrizték a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, a vizsgálat végén pedig az a. carotis intima-média vastagsága (cIMT) alapján becsülték az atherosclerosis mértékét és a kardiovaszkuláris történések esélyét. A Lancet Diabetes & Endocrinology honlapján közzétett végső elemzéshez 1273 résztvevő adatai álltak rendelkezésre.

A várakozásoknak megfelelően az életkor előrehaladtával nőtt a súlyfelesleggel élők aránya: 36 évesen a résztvevők 27 százaléka, 60–64 éves korukra a vizsgált férfiak és nők 67 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. A gyermekkori súlyfelesleg az érintettek 67 százalékánál felnőtt korban is megmaradt. Felnőttként a vizsgálati alanyok 15 százalékának sikerült fogynia, de a leadott kilóktól mindössze 2 százalékuk szabadult meg tartósan.

 

A normál testtömegindexűekkel összehasonlítva a túlsúlyos vagy elhízott férfiakat és nőket 60–64 éves kor között rosszabb kardiovaszkuláris paraméterek jellemezték: a gyulladásos markerek, a leptin és a HbA1c szérumszintje emelkedett, az adiponektin-szint csökkent, a cIMT-érték nagyobb, a szisztolés és a disztolés vérnyomásérték magasabb, a diabéteszkockázat közel 2,5-szeres volt. A kardiovaszkuláris kockázati profil annál kedvezőtlenebbül alakult, minél fiatalabb korban gyarapodott a súlyfelesleg.

Meglepő viszont, hogy a 30 éves kor feletti testtömegcsökkenés – legyen akár tartós, akár csak átmeneti jellegű – hosszú távon kedvezően befolyásolta a kardiovaszkuláris kockázatot, ha a fogyás mértéke elegendő volt ahhoz, hogy a testtömegindex szerinti kategória is megváltozzon. Függetlenül attól, hogy elhízottból túlsúlyos vagy túlsúlyosból normál testsúlyú kategóriába ugrott át a testtömegindex, a cIMT idős kori átlagértéke 0,034 mm-rel kisebbnek adódott, mint azok esetében, akik egész felnőtt életükben túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. A szerzők szerint e különbség már elegendő ahhoz, hogy az előbbi csoportban mintegy 9 százalékkal csökkenjen a stroke és a miokardiális infarktus gyakorisága.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a felnőtt kori testtömegcsökkenés mindenképpen kedvezően hat a kardiovaszkuláris rendszerre, ami alátámasztja, hogy a túlsúly elleni népegészségügyi küzdelem minden korosztályban kiemelten fontos. A fő hangsúlyt mégis az elhízás megelőzésére helyezik, hiszen a vizsgálat is azt igazolja, hogy a már felgyűlt kilóktól nagyon nehéz tartósan megszabadulni. A nagyobb zsírtömeg a 2-es típusú cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség kockázatát is növeli, és felgyorsítja az artériák szklerotikus elváltozásának progresszióját. Már kialakult diabétesz talaján a gyarapodó súlyfelesleg még inkább növeli a kardiovaszkuláris betegségek megjelenésének esélyét (a 35 feletti BMI kiemelten nagy szív-érrendszeri kockázattal társul).

A brit lakosságot jól reprezentáló populációban a túlsúlyosság és az elhízás prevalenciája hasonlóan alakult, mint más fejlett nyugati országokban (köztük például az Egyesült Államokban), ami egyben a túlsúly problémájának globális jellegét is jelzi.

A tanulmány egyike azon kisszámú epidemiológiai vizsgálatnak, amelyekben szinte a teljes élettartamot felölelően elemzik bizonyos életmódbeli tényezők kihatásait.

A testtömegindex kiszámítása és felnőttekre vonatkozó kategóriái

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.