hirdetés

Az inaktív életmód jobban hajlamosít szívbetegségre, mint a dohányzás

Egy ausztrál nők körében végzett, a szívbetegségek okait vizsgáló új tanulmány szerint a 30 éves kor után a dohányzásnál, az elhízásnál és a magas vérnyomásnál is nagyobb rizikófaktor a mozgásszegény életmód. 

hirdetés

A legújabb kutatások szerint Ausztráliában a betegségek kialakulásáért elsősorban a magas testtömeg-index (BMI), a dohányzás, a magas vérnyomás és a fizikai inaktivitás felelősek. A tanulmány készítői felnőtt ausztrál nőkben vizsgálták, hogy a szívbetegségek kialakulása szempontjából mekkora a lakosságnak tulajdonítható kockázat (Population Attributable Risk, PAR) az egyes kockázati faktorok esetében. A PAR értékeket mind a négy kockázati tényezőnél a Global Burden of Disease tanulmány módszerének és adatainak felhasználásával számították ki, valamint az értékeléshez felhasználták a nők egészségét vizsgáló Australian Longitudinal Study gyakorisági becsléseit is. A 22-27 évesektől a 85-90 évesekig 15 korcsoportot alkottak.

A relatív kockázat és a gyakorisági értékek változtak a nők különböző életszakaszaiban. Fiatal (≤ 30 év) felnőtt nők esetében a legmagasabb lakossági kockázatot a dohányzás képviselte. A 31. és 90. életév között viszont a fizikai inaktivitás jelenti a szívbetegségek szempontjából a legnagyobb kockázati tényezőt.

Hozzávetőlegesen 30 éves kortól az inaktivitásnak tulajdonítható szívbetegségek lakossági kockázata kiugróan magas más kockázati faktorokhoz képest.

A kutatók becslése szerint, ha minden 30 és 90 év közötti ausztrál nő teljesítené a heti ajánlott testmozgás-adagot (150 perc legalább közepes intenzitású fizikai aktivitás), akkor évente akár 2000 középkorú és annál idősebb nő életét lehetne megmenteni. A nők felnőttkori aktív életmódjának fenntartására és ösztönzésére irányuló programok a mostaninál sokkal magasabb közegészségügyi prioritást érdemelnének.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.