hirdetés

Edzéssel a „nyugati-diéta” okozta merevedési zavarok ellen

Patkányokon végzett kísérletek szerint az aerob testedzés segít megelőzni a helytelen táplálkozásból és fizikai inaktivitásból eredő merevedési zavarokat és koszorúér betegséget.

hirdetés

Az elhízott emberek száma járványszerűen növekszik az egész világon. Ennek egyik lehetséges oka, hogy egyre több ember eszik olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, a növényi olajokban lévő omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat és hozzáadott cukrot. Ez az étkezési forma, amit „nyugati-diétának” hívunk. Régóta közismert tény, hogy ez a táplálkozási forma elhízáshoz és számtalan egyéb betegség kialakulásához vezethet. Ilyenek a merevedési zavarok és a szívbetegségek. Eddig a kutatók csak egyetlen megelőzési módot ismertek: étkezési szokásaink megváltoztatását. Christopher Wingard és kollégái patkányokon végeztek kísérleteket, hogy megfelelő alternatívát találjanak a probléma kezelésére.

A kísérlet alatt a patkányok egy csoportja a nyugati-diéta megfelelőjét kapta, míg a másik csoport az egészséges táplálkozást reprezentáló patkánytápot. A két csoportot további két-két alcsoportra bontották, amelyek közül az egyikkel heti 4 alkalommal rendszeres testmozgást végeztettek, míg a másikkal nem. A 12 hétig tartó etetési fázis után megvizsgálták a patkányok merevedési képességét, illetve az art. coronaria endothel funkcióját (CAEF). Az egészségtelenül étkező, ám edzésben tartott patkányok eredményei szignifikánsan jobbak lettek, mint edzetlen társaiké. Az egészségesen étkező patkányok közül a legtöbbnél nem jelentkeztek a problémák.

Az eredmények szerint az ilyen nyugati típusú, egészségtelen étkezési szokások látszólag ellensúlyozhatóak nagyon nagy mennyiségű testmozgással.  Azt, hogy milyen, vagy mekkora mennyiségű testmozgásra lenne szükség, hogy az életen át tartó helytelen diéta hatásait leküzdjük, még mindig homály fedi.

Forrás: American Journal of Physiology

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.