hirdetés

Kardiovaszkuláris halálozás az USÁ-ban

A kardiovaszkuláris halálozás évtizedek óta tartó csökkenése lelassult az Egyesült Államokban.

hirdetés

Bár a szívbetegségek, a stroke, a diabetes és a magas vérnyomás okozta halálozás 1999 és 2009 között drámaian csökkent az Egyesült Államokban, de 2011 óta gyakorlatilag nem mutat további csökkenést, sőt a magas vérnyomás miatti halálozás növekszik.  

Bár a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) által okozott halálozás 2000 és 2014 között csaknem 36%-kal csökkent (a szívbetegségek életkorhoz igazított („age-adjusted”) halálozási arányának (AAMR) csökkenése 2010 előtt 100.000 lakosra számítva évente 8,3%-os volt), Dr. Sadiya S. Khan (Division of Cardiology, Department of Medicine, Chicago, Illinois) és munkatársai a JAMA-ban online megjelent újabb tanulmányukban arról számoltak be, hogy ez a folyamat ebben az évtizedben lelassult, és  a 100.000 lakosra számított mortalitás csökkenés ma már évenként csak 1,8%-os. A kardiovaszkuláris betegségek még mindig a vezető halálozási okok az USA-ban

A jelenlegi Egyesült Államokbeli trendek megértéséhez az adatokat betegségek, nemek, etnikumok szerint dolgozták fel. Az ezredfordulót megelőzően, 1999-ben szívbetegségben 725.192-en haltak meg, ez a szám 2017-re 647:457-re csökkent. A stroke-halálozás szintén csökkent az 1999-es 167.366-ről 2017-re 146.383-re. A diabeteses és a magas vérnyomásos okozta halálozás viszont ezzel párhuzamosan emelkedett: előbbi 68.399 -ről 83.564-ra, illetve 16.968-ról 35.316-ra nőtt.

1999 és 2017 között a fatális kardiometabolikus események 85,1%-a a fehér bőrű lakosság, 12,3%-a a fekete bőrű polgárok körében következett be (a többi etnikumról nem készült részletes elemzés). A vizsgált időszak alatt a nők kissé több (51,3%) fatális kardiometabolikus eseményt szenvedtek el. A halálozás általános csökkenése ellenére az etnikumok közötti különbségek megmaradtak: a feketék AAMR-je magasabb volt a fehérekénél. 2017-ben a legnagyobb különbség a fekete és fehér diabeteszes asszonyok (100.000 lakosra 2,09 halál), illetve a magas vérnyomásban szenvedő fekete és fehér férfiak AAMR-je között volt (100.000 személyre 2,18). A magas vérnyomásos AAMR mind a fehér férfiak és nők, mind a fekete férfiak körében növekedett – míg a fekete asszonyok körében az évek során azonos szinten maradt. A fekete férfiaknál minden betegségben magasabb AAMR-ek figyelhetők meg.

Dr. Khan megjegyezte, hogy bár „az elmúlt évtizedek legjelentősebb sikere az, hogy csökkent a kardiovaszkuláris betegségekben bekövetkező halálesetek száma, de a halálozás javulása megtorpanni látszik. A kardiovaszkuláris betegségek továbbra is az USA férfi és női állampolgárainak első számú gyilkosai.” Azt is megjegyezte azonban, hogy a halotti bizonyítványokra alapozott kutatás megbízhatósága az esetleges félrekódolások miatt bizonyos mértékig korlátozott.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a kardiometabolikus betegségek megelőzhetők, de erre már gyermek-illetve fiatal felnőttkorban is gondot kell fordítani. Meg kell akadályozni a kockázati faktorok kialakulását, illetve már a korai életévekben is agresszíven kell kezelni a kialakult kockázati faktorokat.

Dr. Adam Bress (University of Utah, VA Salt Lake City Health Care System) a tanulmányhoz fűzött kommentárjában úgy véli, hogy a kardiális eredetű halálozás 1999 és 2010 között észlelt jelentős csökkenése valószínűleg annak köszönhető, hogy a bizonyos kockázatai faktorok (pl. obesitas) elleni prevenciós intézkedések hatásosak voltak. A stroke és a diabetes által okozott halálozás a 2011 és 2017 évek között már nem változott, ami valószínűleg azt jelzi, hogy mind a korai prevenció mind az optimális kezelés már 2011-ben megvalósult. A magas vérnyomásos eredetű halálozás viszont általánosságban növekedett, a feketék körében kétszerese volt a fehérbőrű népességben tapasztaltnak, pedig a biztonságos, hatásos, és olcsó antihipertenzív gyógyszerek széles körben mindenki számára rendelkezésre állnak.  

Források:

1. McNamara D. Decades-long drop in cardiovascular deaths slowing down. Medscape Medical News > Neurology News. August 28, 2019. 

2. Khan NS, Lloyd-Jones DM, O’Flaherty M, Trends in cardiometabolic mortality in the United States, 1999-2017. JAMA. 2019;322(8):780-782. doi:10.1001/jama.2019.9161

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.