Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1246
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-02-03

A korábban más szívbetegségek markereként vagy következményeként számon tartott pitvari diszfunkciót önálló klinikai entitásnak tekinteni.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-30

A VITAL Rhythm tanulmány szerint a D-vitamin és omega-3 nem befolyásolja a pitvarfibrilláció (AF) kockázatát, de rávilágított a nemi különbségekre és a módosítható kockázati tényezőkre.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2023-01-11

A tranziens globális amnesia (TGA) egy akár 24 órán át fennálló klinikai szindróma, melynek jellegzetes tünete az anterográd amnesia, enyhe retrográd amnesia és zavartság. A többnyire 50 éves kor felett jelentkező TGA nyomán időleges zavar áll be a rövid távú emlékezetben. A gyakor­latban általában az látjuk, hogy a beteg időben tájékozatlan, és gyakran ismétlődően rákérdez a nap eseményeire. A klinikai képet hányás, fejfájás, homályos látás és hányinger is színesítheti. Sok esetben szerepel kiváltó tényezőként testileg vagy lelkileg különösen megterhelő esemény, többek között emocionális stressz, nagyfokú fizikai kimerültség, extrém környezeti körülmények, magaslati tartózkodás, Valsalva-manőver, akut betegség vagy szexuális érintkezés.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-11

Ismételten igazolták, hogy 85 évesnél idősebbeknek pitvarfibrilláció és stroke után a thromboemboliás események megelőzésében a direkt orális antikoagulánsok előnyösebbek. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-09

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a lecanemab-irmb (Leqembi, Eisai) amiloid béta protofibrillum antitestet az Alzheimer-kór (AD) kezelésére.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-02

Új kutatási eredmények szerint az erősítő edzéssel csökkenthető leginkább  a migrén előfordulási gyakorisága. Ezt követik a nagy intenzitású aerob gyakorlatok, és mindkét mozgásforma megelőzi a migrén kezelésére használt élvonalbeli gyógyszereket: a topiramátot és az amitriptilint.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-28

Az Egyesült Államokban több szakértő szerint „erősen ajánlott” maszkot viselni a következő hetekben, különös tekintettel a veszélyeztetettekre.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-19

Egyetlen mellkasröntgen felvételből megjósolható, hogy a páciensnek az elkövetkezendő 10 évben mekkora a szívinfarktus- vagy stroke-kockázata - egy új deep learningen alapuló modell segítségével.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-29

Egy amerikai tanulmány kapcsolatot mutatott ki a menopauza környékén jelentkező hőhullámok és az agy vaszkuláris érintettsége között.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-11-22

Az új adatok szerint az ibudilast progresszív sclerosis multiplexben szenvedő betegekben jelentős jótékony hatással van a lassan kialakuló léziókra (SEL).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.