hirdetés

Köldözsinór-őssejtek a szívelégtelenség gyógyításában

A köldökzsinórból nyert őssejtekkel javítható a szívizmok állapota és működése szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. 

hirdetés

A dr. Jorge Bartolucci és dr. Fernando Figuera által vezetett munkacsoport vizsgálatában a betegek egy része köldökzsinórból származó őssejteket kapott intravénásan, míg a másik csoportban placebót alkalmaztak. A Circulation Research című lapban nyilvánosságra hozott ígéretes adatok szerint az őssejtkezelés hatására javult a szívelégtelenségben szenvedő betegek szívizomsejtjeinek túlélési aránya, mellyel kapcsolatban mind ez ideig csak meglehetősen kiábrándító eredményeket sikerült elérni.

Szívelégtelenségben a betegek fele 5 éven belül meghal, míg a 10 éves túlélési arány nem éri el a 30 százalékot sem. Világszerte 26 millióra tehető a szívelégtelenségben szenvedő betegek aránya. Az Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a szívelégtelenség előfordulási aránya, a betegek száma jelenleg 6,5 millió körül van, és ez a szám 2030-ra előreláthatólag 46 százalékkal emelkedik.

A most nyilvánosságra hozott közlemény szerzői már egy korábbi vizsgálatot is szenteltek annak, hogy a csontvelőből nyert őssejtek milyen potenciális szerepet játszhatnak a szívelégtelenség kezelésében, köldökzsinórvérből származó őssejtekkel azonban eddig még nem próbálkoztak. A szerzők hangsúlyozzák, hogy ez a terápiás kutatások leginkább kívánatos iránya, mivel jobban hozzáférhető, az embrionális őssejtekkel ellentétben nem terhelik terápiás aggályok, és jó eséllyel nem indít el negatív immunválaszt.

Ebben a kis esetszámú vizsgálatban dr. Bartolucciék két csoportba osztották a 18 - 75 éves betegeket. Az egyik csoportban aktív kezelést, a másik csoportban placebót alkalmaztak. Mindkét csoport betegei stabil szívelégtelenségben szenvedtek, és megfelelő gyógyszeres kezelésben részesültek.

A kezeléshez humán placentából nyert köldökzsinórvér-őssejteket alkalmaztak, olyan egészséges nők adományaként, akik terminusig viselték terhességüket és császármetszés útján hozták világra gyermeküket.

Azt találták, hogy az őssejttel kezelt csoportban a terápia hatására javult a szív pumpafunkciója, mely javulás a kezelés utáni egy évben mindvégig fennmaradt. Az őssejtterápia javította a betegek napi funkcióit és életminőségét is.

A kezelés alatt mellékhatásokat vagy gyulladásos immunválaszt nem észleltek annak ellenére, hogy hagyományos vértranszfúziók kapcsán gyakran jelentkeznek nem kívánt immunreakciók.

A szerzők következtetése szerint a kezelés megfelelő és biztonságos, és jelentősen javította a bal kamra működését, a funkcionális státuszt és az életminőséget. „Eredményeink azt mutatják, hogy a beavatkozás hatására javulhatnak a klinikai kimenetelek, ami annak fontosságát húzza alá, hogy a módszert nagyobb esetszámú klinikai vizsgálatokban is tesztelni kell”- fogalmaznak a kutatók, akik kiemelik, hogy az őssejtterápia rendkívül kedvező lehet a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára, különösen akkor, ha az eredményeket a jelenleg rendelkezésre álló kezelésekével hasonlítjuk össze.

A kardiovaszkuláris állapot szempontjából jelentős veszélynek tekinthető a nátrium. „A jelenlegi szokványos gyógyszeres terápiás sémák sokszor szuboptimálisak a szívelégtelenség kontrolljára, és a betegek állapota gyakran olyan mértékben progrediál, hogy invazívabb terápiák, például a kamrafunkciót mechanikusan segítő berendezések vagy szívttanszplantáció válik szükségessé. Eredményeink azért ígéretesek, mert noninvazív kezelési lehetőségek kifejlesztése felé nyitják meg az utat” – zárják eredményeik ismertetését a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.