hirdetés

Komolyabban kellene venni a szülési sérüléseket?

A szülő nők körében akár a 15 százalékot is elérheti azok aránya, akik a szülés kapcsán nem gyógyuló, tartósan fennálló sérülést szenvednek el – áll az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban megjelent közleményben.

hirdetés

A gyermekszülés vitathatatlanul az egyik legtöbb traumát rejtő esemény egy nő életében. A szülés kapcsán bekövetkező kismedencei sérülések gyógyulása akár 8 hónapot vagy még annál is hosszabb időt igénybe vehet.

A medencefenék izmainak edzésére kifejlesztett Kegel-gyakorlatsort gyakran javasolják, mely a medenceizmok megfeszítésével és összehúzásával járó mozgásformákat foglal magában, és kivitelezése nem jelent különösebb nehézséget. A medencefenék izmainak megfeszítésével a cél a méh, a húgyhólyag, a vékonybelek és a végbél megtámasztása. Az esetek egy részében azonban ez a megoldás nem működik.

A medenceizmok meggyengülésekor húgyhólyag-problémák és a kismedencei szervek prolapsusa alakulhat ki. Ilyenkor a nőbetegek sokszor azt érzik, hogy valami nincs rendben, ennek azonban nem tudják magyarázatát adni.

Janis Miller, a University of Michigan School of Nursing docense szülésznőkkel, radiológusokkal és szülész-nőgyógyászokkal együttműködve olyan várandós nők bevonásával indított vizsgálatot, akik esetében nagy volt a kismedencei izmok szakadásának kockázata. A sérülés felismerésére és a gyógyulás nyomonkövetésére MR-vizsgálatokat végeztek.

A várakozásokkal ellentétben az MR-felvételek arról tanúskodtak, hogy a post partum kismedencei sérülések nem elsősorban az izmokkal és idegekkel állnak összefüggésben. Ehelyett a nők 25 százalékánál csontvelői oedemát tudtak kimutatni a szeméremcsont területén, illetve a sportoláshoz társuló stresszfraktúrákhoz hasonló, tartósan fennálló töréseket észleltek. Az esetek 66 százalékában látszott folyadék az izmokon belül, ami a súlyos izomfeszülés kapcsán kialakuló sérülésekre emlékeztet. A nők 41 százalékánál tartósan fennálló izomszakadások mutatkoztak, melynek következtében az érintett izom részlegesen vagy teljesen levált a szeméremcsontról.

A Kegel-gyakorlatok ilyen esetekben nem tudják helyreállítani az összeköttetést a csont és az izom között, illetve – ahogy a szerzők fogalmaznak – semmi sem tudja helyreállítani. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szülés közben bekövetkező sérülések kivizsgálásában célszerű igénybe venni az MR-vizsgálat adta lehetőségeket, melyek során a sportsérülések esetében rutinszerűen alkalmazott vizsgálati technikát kell használni, mivel a szülés legalább annyira traumatikus, mint a nagy állóképességet kívánó sportágak.

„Ha egy sportoló hasonló mértékű sérülést szenved el a versenypályán, azonnal az MR-vizsgálóba sietünk vele. Hasonló sérülést követően azt mondjuk a nőnek a szülés utáni 6 hetes kontrollvizsgálaton, hogy többször nem kell jönnie, mert minden rendben van. Pedig nem minden nő érzi jól magát a szülés után 6 héttel, és állapota még nem is teszi lehetővé, hogy visszatérjen a munkahelyére” – magyarázza a vizsgálat vezetője.

A sérülések – és ezen belül a csonttörések – többsége a 8 hetes kontrollvizsgálat idejére meggyógyul. A mostani vizsgálat tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy módosítanunk kell a minden beteg esetében alkalmazott egységes megközelítésen a post partum sérülések ellátása során. Dr. Miller hangsúlyozza, hogy a mostani vizsgálatba olyan résztvevőket vontak be, ahol kockázati tényezők álltak fenn izomszakadás előfordulására, ezért a vizsgálati csoport nem reprezentálja a várandósok átlagpopulációját. Nem minden esetben szükséges a szülést követően MR-vizsgálatot végezni, és Kegel-gyakorlatokra sincs mindegyiküknek szüksége.

A szerzők azt javasolják, hogy a frissen szült nők kérjék ki specialista véleményét, amennyiben úgy találják, hogy a felépülés túlságosan elhúzódik, a szokatlan tünetek vagy diszkomfort állandósul, illetve ha a nő úgy érzi, hogy nem képes elvégezni a Kegel-gyakorlatokat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.