hirdetés

Kortikális relapszusok sclerosis multiplexben

Akutan kialakuló léziók és a relapszusok háttere

Szövettani és MRI-vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a sclerosis multiplex (SM) patológiájában a fehérállományi léziók mellett a kortikális gyulladás és degeneráció is fontos szerepet játszik. A kortikális léziók már a betegség elején megjelenhetnek, fokozódhatnak a betegség előrehaladtával és szignifikáns szerepet játszhatnak az SM-es betegeknél kialakuló fizikai és kognitív hanyatlásban. A kortikális léziókat összefüggésbe hozták az SM-ben fellépő epilepsziás rohamokkal, de eddig nem vizsgálták az akutan kialakuló kortikális léziók szerepét a relapszusok hátterében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[212905] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.