hirdetés

Léteznek-e ártalmatlan drogok?

A „kemény” és a „puha” drogok nem egyformán ártalmasak, de a legpuhább drog is kikezdheti a testi és lelki egészséget, utat nyithat a veszélyesebbek felé. A tartós, rendszeres drogfogyasztás – különösen a serdülőké – odafigyelést, felvilágosítást, családi, iskolai és orvosi erőfeszítést igénylő probléma.

hirdetés

Drognak nevezünk minden olyan természetes eredetű vagy szintetikus anyagot, amely a szervezetbe jutva hat a központi idegrendszer működésé­re; amelynek fogyasztása szenvedéllyé válhat; s amelynek elvonása kellemet­len tünetekkel jár. A drog kiváltotta kellemes állapot – a fogyasztó sóvárgá­sának tárgya – mindig csak időleges, és egyre nehezebben, egyre nagyobb adagokkal lehet elérni. A gyakran vagy nagy adagban használt drogok egészségkárosodást, fizikai és/vagy pszichés függőséget okoznak.

A kannabisz veszélyei
Az egyik legelterjedtebb puha drog a kannabisz (kender). Legtöbb­ször marihuánás cigaretta (fű, joint, spangli) formájában szívják, máskor rágják, ritkábban koncentráltabb for­mában (hasis) fogyasztják. Fő ha­tóanyaga a tetrahidro-kannabinol (THC). A jó minőségű marihuána már néhány slukk leszívása után kelle­mes élénkséget okoz, amely nyugodt, szemlélődő hangulatba megy át.

Azok az agyi receptorok, amelyeken keresztül a kannabisz kifejti a hatását, az örömérzésért, a memóriáért, a gon­dolkodásért, az összpontosításért, az időérzékelésért felelős régiókban talál­hatók meg a legsűrűbben. Ezért a ma­rihuána torzítja az érzékelést, a gon­dolkodást, és már egyszeri fogyasztása is napokra-hetekre károsíthatja a ta­nulást és a memóriát. A marihuá­na használói az átlagnál gyakrabban éreznek szorongást, depressziót. Nagy adagban a drog heveny elmezavart válthat ki, arra hajlamos személyeknél hatására megjelenhet vagy kiújulhat a szkizofrénia.

Kannabisz fogyasztása után órá­kon át gyorsabb a szívverés, ez növeli a szívroham veszélyét, ha a fogyasztó nem fiatal, vagy ha hajlamos a szív-ér rendszeri betegségekre. Hos­szabb távon a marihuánás cigaretta a dohányzáshoz hasonlóan károsít­ja a tüdőt, égéstermékei tüdőrákot okozhatnak. Amerikai adatok sze­rint a kannabiszfüggők túlnyomó ré­sze 18 éves kora előtt szokik rá erre a drogra.

A kannabisz tartós használata füg­gőséghez vezet. A szertől szabadulni igyekvő kannabiszfogyasztók ingerlé­kenységről, álmatlanságról, étvágyta­lanságról, szorongásról számolnak be. Az elvonási tünetek már egy nap kiha­gyás után megjelennek, 2-3 nap múlva tetőznek, és 1-2 hét alatt múlhatnak el.

A partidrogok veszélyei

Partidrogoknak azokat a hatóanyago­kat nevezik, amelyeket a droghaszná­lók társaságban, alkalmilag, hétvégi bulikon fogyasztanak. Egyik fő veszé­lyük, hogy megbízhatatlan forrásból származnak, minőségük kétes, s nem elég tisztán, sokszor más anyagokkal kombinálva tartalmazzák a nevük­nek megfelelő hatóanyagot. A legnép­szerűbb partidrogok közé tartozik az ecstasy (ejtsd: extazi, metiléndioxi-metilamfetamin, MDMA), a Gina („folyékony ecstasy”, gamma-hidroxi-butirát [GBH] vagy gamma-hidroxi-butirolakton [GBL]) és a mefedron (4-metil-metkatinon, „Zsuzsi”).

Az ecstasy tabletta vagy kapszula formájában kapható a feketepiacon. Hatása kb. 45 percen belül fejlődik ki, 1,5 óra múlva tetőzik, majd lassan, órák alatt cseng le. Emeli a vérnyo­mást és a pulzusszámot, szív-, máj- és vesebetegekre veszélyes. Bizonyos gyógyszerekkel életveszélyes kölcsön­hatásba lép. A drog által kiváltott leg­gyakoribb tünetek: a száj kiszáradása, fogcsikorgatás, rágáskényszer, étvágy­talanság, verejtékezés, esetleg enyhe rosszullét. Feldobottságot okoz, oldja a gátlásokat, bizalmat ébreszt a fo­gyasztóban maga és mások iránt, ki­kapcsolja a veszélyérzetet, csökken­ti a fájdalomérzetet, de a tapintási, szaglási, ízlelési érzékleteket felerősíti vagy torzítja. Lehet, hogy tartós hasz­nálata visszafordíthatatlan idegkárosodást okoz.

A Ginát érzéstelenítőként, nyug­tatóként használták, ma már tiltott drog, csak a feketepiacon kapható. Na­gyobb adagban eszméletvesztést, ha­lált okozhat, kisebb mennyiségben tudatmódosító hatású, felszabadultságot, euforikus érzéseket kelt. Mivel színte­len, szagtalan és majdnem íztelen, al­koholhoz észrevétlenül hozzákeverve nemi erőszak előkészítésére is alkalmas lehet („erőszakdrog”).

A mefedron kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet feldo­bottság, izgalmi állapot, nyugtalan­ság követ. Jellemző a szert használók­ra a beszédkényszer, a közlékenység, néha erőszakos cselekmények elkö­vetése vagy öncsonkítás is előfordul. Gyengül a figyelemösszpontosítás, sérül a rövid távú memória. A mel­lékhatások: fejfájás, szívdobogásérzés, hányinger, orrvérzés, keringési zavar, verejtékezés, fogcsikorgatás. Alkohollal együtt fogyasztva életveszélyes is lehet. Tartós, rendszeres használata hallucinációkat, nyugtalanságot, in­gerlékenységet, depressziót okozhat.

Tanácsok droggal ékôknek

hirdetés

cimkék

Cikk[130701] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.